Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θεατροκριτική, Βία και Χρυσή Αυγή

The confrontation by Vaggelis Ntousakis
Ένα θεατρικό έργο ήταν εκείνο που πυροδότησε την νέα έκρηξη για την προστασίας της ελληνοχριστιανικής αρετής του έθνους από την Χρυσή Αυγή. Για πρώτη -νομίζω- φορά ένα θεατρικό έργο στην Ελλάδα, που θέλει να αποτελεί μέρος της Ευρώπης, ανέβηκε υπό την προστασία των ΜΑΤ. Δεν μπαίνουμε φυσικά στη διαδικασία της κριτικής για την ουσία του έργου κι αν πράγματι, προκαλούσε το θρησκευτικό αίσθημα.
Η πραγματική πρόκληση ήταν στην αισθητική μας, από τους οργισμένους "βουλευτές" της Χρυσής Αυγής που παρέα με θρησκόληπτες μαυροφορεμένες και ιερωμένους έβριζαν χυδαία τους συντελεστές. Απορούσα πάντα, όταν άκουγα να χυδαιολογούν άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι κινούνται με θρησκευτικά ελατήρια. Είναι επίσης, πέρα από τη λογική μου, πώς ακόμα και σε ένα βουλευτή επιτρέπεται να λειτουργεί τραμπούκικα και εκφοβιστικά προς τους πολίτες, χωρίς να εκπίπτει άμεσα του αξιώματός του. Ενώ, θετικά με εξέπληξε ο μητροπολίτης Σισανίου, Σιασίστης Παύλου, ο οποίος αντιτίθεται μεν στο έργο, αλλά υποστηρίζει ότι "είναι θλιβερό ότι κάποιοι «χριστιανοί αγωνιστές» ταυτίστηκαν με τη χρυσή αυγή για να υπερασπιστούν τον Χριστό. Τον Χριστό που η «χρυσή αυγή» τον διώκει, τον προσβάλλει και τον εξευτελίζει καθημερινά και το πράττει στα πρόσωπα, των προσφύγων, των μεταναστών ακόμα και των παιδιών".
Το παραλήρημα ενός εκ των πρωτεργατών βουλευτών της Χρυσής Αυγής, όπου μας ανακοίνωνε ότι θα πρέπει να περνάει από την κρισάρα τους κάθε πνευματικό έργο θα έπρεπε να έχει τρομοκρατήσει όλο τον πολιτικό κόσμο.
Οι καθημερινή βία με θύματα ακόμα και "πιο σκούρους" Έλληνες- Έλληνες από μικτούς γάμους θα έπρεπε να τρομοκρατεί όλη την κοινωνία και να τη οδηγήσει σε ένα ευρύ αντιφασιστικό μέτωπο.
Η σιωπή είναι συνενοχή. Δεν έχει νόημα η τοποθέτησή τους εκτός νόμου από την πολιτεία, αλλά η τοποθέτησή τους εκτός κοινωνίας από όλους εμάς. Στην Ελλάδα του πνεύματος, της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, δεν μπορεί να υπάρξει "ανάκαμψη" και "καλύτερο αύριο" αν δεν αγωνιστούμε ΣΗΜΕΡΑ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περι Αστικής Ανθεκτικότητας και άλλων δαιμόνων....

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την πανδημία, η διεθνής κοινότητα, η Ε.Ε στράφηκαν στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης των δομών της πολιτικής προστασίας και απαίτησης της πρόληψης των καταστροφών.  Η επιδημία Covid-19 δημιουργησε νέες προκλήσεις για την ανάπτυξη έξυπνων και βιώσιμων πόλεων. Έχει αποδειχθεί ότι δεν αρκεί πλέον να εστιάζουμε μόνο στην παροχή υπηρεσιών για ποιότητα ζωής ή για ένα καλύτερο οικοσύστημα. Πρέπει να προετοιμάσουμε τις πόλεις έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται, να συντηρούν και να διασφαλίζουν τις υπηρεσίες της πόλης και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ενόψει των επικείμενων κινδύνων. Μεγάλα ποσά  διανεμήθηκαν για σχεδια εκτάκτων αναγκών, καθώς και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων με "έξυπνες" ψηφιακά ενεργοποιημένες υπηρεσίες που συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα με συστήματα  προειδοποίησης και αντιμετώπισης κινδύνων (πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιάς, σεισμού κ.λπ.) εντός των ορίων του δήμου. Αυτο σημαίνει εγκα

Αν ζούσε ο Τσέ...

Κάθε επανάσταση έχει τους ήρωες της. ...Κάθε επανάσταση εξατμίζεται και αφήνει ένα κατακάθι γραφειοκρατίας, έλεγε ο Franz Kafka «Η "ηρωική γενιά του πολυτεχνείου" εξαργύρωσε τους "αγώνες" της με υπουργεία, βίλες, κότερα και πολλά εκατομμύρια. Οδήγησε τη χώρα στο σημερινό χάος του χρέους, της ανεργίας και των χιλιάδων αυτοκτονιών», προκάλεσε με την δήλωσή της η Χρυσή Αυγή. Εκτός όμως, από τους δηλωμένους φασίστες που από χρόνια προβάλουν αυτή τη θεωρία, μαζί με την επίσης, εξοργιστική άποψη ότι δεν υπήρξαν νεκροί στο πολυτεχνείο, υπάρχουν και πολλοί άλλοι, οι οποίοι προσπαθώντας να αιτιολογήσουν την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα, ρίχνουν το "ανάθεμα" σε μια ολόκληρη γενιά. Ναι, κάποιοι εξαργύρωσαν τους αγώνες. Ναι, κάποιοι βουτήχτηκαν στην διαφθορά. "Πολίτες, φοβούμαι πως η επανάσταση, όπως ο Κρόνος, θα φάει διαδοχικά όλα της τα παιδιά και θα δημιουργήσει ένα δεσποτισμό με όλους τους κινδύνους που τον συνοδεύουν" ήταν τα τελευταία λόγι

Ένας πρωθυπουργός που ήθελε να γίνει αόρατος

« Στο υπόλοιπο της συνόδου κρατούσα το κεφάλι χαμηλά, για να περάσω όσο γίνεται απαρατήρητος » Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο Την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στις βροχερές Κάννες, στις 2 Νοεμβρίου του 2011, εν αναμονή της συνόδου κορυφής του G20 περιγράφει ο Θαπατέρο στο βιβλίο του "το Δίλημμα". Πριν από δύο ημέρες, ο έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακοινώσει δημοψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε και να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το μέλλον του κοινού νομίσματος ήταν αβέβαιο, όχι χωρίς την ευθύνη των Ευρωπαίων και κυρίως των Γαλλογερμανών αλλά οι γύπες των διεθνών αγορών ομολόγων είχαν εκδηλώσει έντονο εκνευρισμό και πίεζαν την περάτωση των πυρετικών διαβουλεύσεων για να καθορίσουν τη στάση τους. Η Αγκελα Μέρκελ εξομολογείται ο Ισπανός πρώην πρωθυπουργός, Θαπατέρο τον πλησιάζει και χωρίς καμία εισαγωγή, του λέει: Τι θα λέγατε να πάρετε έκτακτο δάνειο 50 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Σκοπεύω να προτείνω και στον Σίλβιο Μπερλουσκ