Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012

18 Οκτώβρη 1981 και το ξεχασμένο ραντεβού με την Ιστορία

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ πέτυχαν την 18η Οκτωβρίου του 1981 περιφανή νίκη ενάντια στη Ν.Δ, και για πρώτη φορά ένα σοσιαλιστικό κόμμα στην Ελλάδα ανέβηκε στην εξουσία. Η εκλογική νίκη του 1981 συμπορεύτηκε με μια πάνδημη συμμετοχή σε ένα ατελείωτο πανηγύρι στους δρόμους, που δεν είχε να κάνει με τη νίκη ενός κόμματος, αλλά με τη νίκη του λαού, με μια νίκη ονείρων. Δεν ήταν μόνο το μεγάλο ποσοστό που συγκέντρωσε το ΠΑΣΟΚ, αλλά η παλλαϊκή συμμετοχή στο όνειρο της Αλλαγής.
Τα όνειρα του ελληνικού λαού είχαν βρει την έκφρασή τους στη ρητορική δυναμική του συνθήματος της «Αλλαγής» του Ανδρέα και ο εκείνος με τις κυβερνήσεις του δικαίωσε ένα μεγάλο μέρος αυτών των αιτημάτων με ένα καταιγισμό θεσμικών μεταρρυθμίσεων που έφεραν την Ελλάδα σε μια άλλη εποχή.

Στα κρίσιμα χρόνια που ακολούθησαν στην πρώτη θητεία του, ως πρωθυπουργός, ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει τους τολμηρούς οραματισμούς του για μια Σοσιαλιστική Κοινωνία, κατάφερε όμως να ενεργοποιήσει τις δημιουργικές λαϊκές δυνάμεις, να διαπαιδαγωγήσει μια νέα γενιά πολιτικών στελεχών και να βάλει τα θεμέλια της μεγάλης Αλλαγής που είχε υποσχεθεί, πραγματοποιώντας βασικές μεταρρυθμιστικές πολιτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις.
Από τις σημαντικότερες εκφράσεις της νέας πολιτικής του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν η οριστική απελευθέρωση του  Έλληνα από τον φόβο του χωροφύλακα και τη μετεμφυλιακή ψύχωση, συνέβαλε στην ισοπολιτεία, με την κατάργηση των διακρίσεων και στεγανών εις βάρος της Αριστεράς, δικαίωσε επίσημα τους αγώνες και τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, άνοιξε νέους ορίζοντες στην μονόπλευρα-Δυτικά- προσανατολισμένη εξωτερική πολιτική, προπαγάνδισε και πειραματίστηκε με τη συμμετοχική δημοκρατία, λαϊκοποίησε τη διαχείριση της εξουσίας και συνέβαλε στην ανανέωση του πολιτικού προσωπείου, ενίσχυσε σημαντικά τα χαμηλά εισοδήματα και αναζωπύρωσε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού για μια δικαιότερη κοινωνία.
Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση κοινωνικής έκρηξης υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης και οι μνήμες του 1981 φαντάζουν ένα μακρινό όνειρο. Όμως, το ραντεβού του Ανδρέα Παπανδρέου με την Ιστορία έφερε την Ελλάδα,  την ελληνική κοινωνία στο δρόμο της ανάπτυξης. Πέτυχε πολλά, άλλαξε πολλά, εκσυγχρόνισε πολλά. Ο Ανδρέας άφησε πίσω του θεσμούς. Δημιούργησε κόμμα με μεγάλη εμπειρία και σημαντικά στελέχη. Και αν η μεταπολίτευση έμεινε ως μία περίοδος ομαλότητας για την ελληνική ιστορία, αυτό δεν οφείλεται στο '74, αλλά στο '81, όπου κρίθηκε και δοκιμάσθηκε η δυνατότητα για αλλαγή.
Ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ έβαλαν τα θεμέλια για μία Ελλάδα που πίστευε στον εαυτό της διεθνώς, μία χώρα που δεν φοβόταν πια να έχει φωνή.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου πέτυχε την Αλλαγή κυρίως γιατί είχε έμπνευση και έδωσε στο λαό να καταλάβει ότι πρέπει να ελπίζει, να αγωνίζεται, να μη λυγίζει, και ότι με έναν κατάλληλο πολιτικό φορέα μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα, να ζήσει το δικό του μεγαλείο.
Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε σε συνθήκες της «κατάρρευσης της δικτατορίας» ή «αλλαγής φρουράς», όπως αποκλήθηκε από τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σήμερα, 31 χρόνια μετά από την θριαμβευτική του  άνοδο στην εξουσία, υπό συνθήκες κατάρρευσης σχεδόν όλου του μεταπολιτευτικού κομματικού συστήματος και με την ελληνική κοινωνία να παρουσιάζει διαλυτικά φαινόμενα αποσύνθεσης, μπορεί να ανατρέξει στις καταστατικές αρχές του και να εμπνεύσει για την Ελλάδα μιας νέας εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.