Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αν ζούσε ο Τσέ...

Κάθε επανάσταση έχει τους ήρωες της. ...Κάθε επανάσταση εξατμίζεται και αφήνει ένα κατακάθι γραφειοκρατίας, έλεγε ο Franz Kafka
«Η "ηρωική γενιά του πολυτεχνείου" εξαργύρωσε τους "αγώνες" της με υπουργεία, βίλες, κότερα και πολλά εκατομμύρια. Οδήγησε τη χώρα στο σημερινό χάος του χρέους, της ανεργίας και των χιλιάδων αυτοκτονιών», προκάλεσε με την δήλωσή της η Χρυσή Αυγή.
Εκτός όμως, από τους δηλωμένους φασίστες που από χρόνια προβάλουν αυτή τη θεωρία, μαζί με την επίσης, εξοργιστική άποψη ότι δεν υπήρξαν νεκροί στο πολυτεχνείο, υπάρχουν και πολλοί άλλοι, οι οποίοι προσπαθώντας να αιτιολογήσουν την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα, ρίχνουν το "ανάθεμα" σε μια ολόκληρη γενιά.
Ναι, κάποιοι εξαργύρωσαν τους αγώνες. Ναι, κάποιοι βουτήχτηκαν στην διαφθορά.

"Πολίτες, φοβούμαι πως η επανάσταση, όπως ο Κρόνος, θα φάει διαδοχικά όλα της τα παιδιά και θα δημιουργήσει ένα δεσποτισμό με όλους τους κινδύνους που τον συνοδεύουν" ήταν τα τελευταία λόγια του Γάλλου επαναστάτη, Pierre Vergniaud, λίγο πριν αποκεφαλιστεί στη γκιλοτίνα (1793 )
Η εξουσία έχει την ιδιότητα να διαφθείρει κάποιους. Όμως, διαφθορά υπήρχε στην Ελλάδα και πριν την Μεταπολίτευση. Το ρουσφέτι και όλες οι κακοδαιμονίες για πολλά χρόνια, ήταν οι επιπτώσεις αυτών των 400 χρόνων σκλαβιάς από τους Τούρκους, λες και δεν υπήρχε ελληνικός πολιτισμός πριν για να αντιγράψουμε ή όλες οι άλλες χώρες, που ήταν κάτω από τον τουρκικό ζυγό, ακολούθησαν την ίδια πορεία.
Πρόσφατα, ανακαλύψαμε ότι έφταγε το τανκς που έριξε την πύλη και έκανε "μάγκες" κάποιους που "πούλησαν" τον αγώνα. Ε, λοιπόν όχι. Δεν πούλησαν όλοι τον αγώνα. Δεν μπορεί να υποβαθμίζεται η προσφορά του Πολυτεχνείου στη σύγχρονη ιστορία μας.
Ας ψαξουμε λίγο βαθύτερα μέσα μας να βρούμε τα αίτια της σημερινής κατάστασης. Δεν ανήκω στη γενιά του Πολυτεχνείου. Ανήκω σε μια καταραμένη γενιά που αποδομεί όλα όσα οικοδομούσαν οι προηγούμενες. Αν μέσα στην παραζάλη των μέτρων και των επιπτώσεων στη ζωή μας κάνουμε ένα βήμα πίσω θα δούμε ότι αυτό που βιώνουμε, το βιώνουν και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Η Ισπανία και η Πορτογαλία επίσης, πέρασαν τη δική τους Μεταπολίτευση μέσα στη δεκαετία του 70. Η διαφορά είναι ότι τότε υπήρχε το αίτημα της διεύρυνσης του κοινωνικού κράτους, ενώ σήμερα με την παγκοσμιοποίηση τα οικονομικά μεγέθη λειτουργούν με άλλους όρους.
Ας κάνει η γενιά του Πολυτεχνείου - της Μεταπολίτευσης την αυτοκριτική της. Ας κάνει κι ο καθένας μας όμως ένα βήμα παραπάνω. Ας σκεφτούμε τη δικη μας συμμετοχή αλλά και τη λειτουργία μας ως πολίτες για να αρθούν τα αδιέξοδα. Μπορούμε να αποφύγουμε τις ευθύνες μας, όμως δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις συνέπειες επειδή αποφύγαμε τις ευθύνες μας.
Αν ο Τσε δεν είχε σκοτωθεί, τώρα δεν θα ήταν πόστερ και μπλουζάκι. Δε θα στοιχειωνε τα όνειρα κάθε νέου. Θα ήταν ένας γεράκος που θα του καταλόγιζαν ευθύνες για την πορεία της επανάστασης..

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περι Αστικής Ανθεκτικότητας και άλλων δαιμόνων....

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την πανδημία, η διεθνής κοινότητα, η Ε.Ε στράφηκαν στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης των δομών της πολιτικής προστασίας και απαίτησης της πρόληψης των καταστροφών.  Η επιδημία Covid-19 δημιουργησε νέες προκλήσεις για την ανάπτυξη έξυπνων και βιώσιμων πόλεων. Έχει αποδειχθεί ότι δεν αρκεί πλέον να εστιάζουμε μόνο στην παροχή υπηρεσιών για ποιότητα ζωής ή για ένα καλύτερο οικοσύστημα. Πρέπει να προετοιμάσουμε τις πόλεις έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται, να συντηρούν και να διασφαλίζουν τις υπηρεσίες της πόλης και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ενόψει των επικείμενων κινδύνων. Μεγάλα ποσά  διανεμήθηκαν για σχεδια εκτάκτων αναγκών, καθώς και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων με "έξυπνες" ψηφιακά ενεργοποιημένες υπηρεσίες που συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα με συστήματα  προειδοποίησης και αντιμετώπισης κινδύνων (πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιάς, σεισμού κ.λπ.) εντός των ορίων του δήμου. Αυτο σημαίνει ...

Προκλήσεις στη σύγχρονη Αστική Διακυβέρνηση

Οι τοπικοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι έχουν να αντιμετωπίσουν ενα συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο για τη λειτουργία της αστικής διακυβέρνησης, Αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις καθώς οι πόλεις μεγαλώνουν και μεταμορφώνονται, αλλά και η κλιματική κρίση φέρνει νέες συνθήκες, που καθιστούν τη διαχείριση των πολιτικών, των υπηρεσιών, των υποδομών και των πόρων μιας πόλης όλο και πιο περίπλοκη. Τι είναι η Αστική Διακυβέρνηση; Η αστική διακυβέρνηση είναι το περίπλοκο σύστημα που διαχειρίζεται τις πόλεις. Περιλαμβάνει τα πάντα, από πολιτικές έως καθημερινές αποφάσεις που λαμβάνονται από  τις τοπικές αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη της. Αυτό το σύστημα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων, όπως ο καθορισμός κανόνων για τη χρήση γης, τη μεταφορά, τη στέγαση και την προστασία του περιβάλλοντος και την παροχή βασικών υπηρεσιών όπως η παροχή νερού, η υγειονομική περίθαλψη και η δημόσια ασφάλεια. Η αστική διακυβέρνηση ασχολείται επίσης με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της πόλης, που περιλαμβάνει πο...

Μεταναστευτικό: Οι έλεγχοι στα σύνορα της Γερμανίας και η αλληλεγγύη της ΕΕ

  Οι μονομερείς έλεγχοι στα σύνορα, που επαναφέρει η Γερμανία, είναι σαφές ότι δεν επιλύουν την έντονα αυξανομένη διακρατική πρόκληση για τη διαχείριση της μετακίνησης των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη . Ακόμη περισσότερο, αυτή η απόφαση επαναφοράς συνοριακών ελέγχων χωρίς διαβούλευση με τους γείτονές της είναι ένα επικίνδυνο βήμα προς τα πίσω για την ΕΈ. Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι υπονομεύει την ουσία της ευρωπαϊκής ενότητας σε μια εποχή που είναι περισσότερο απαραίτητη. Οι αιτούντες άσυλο δεν σταματούν να έρχονται,  προκαλώντας στην ΕΕ μια πίεση που οδηγεί σε διασπαστικές τάσεις. Η λύση δεν μπορεί να είναι μονομερής δράση ή ακόμη περισσότερη διχογνωμία, αλλά η άμεση εφαρμογή του Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Στις 10 Απριλίου 2024 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ των νέων κανόνων για τη μετανάστευση, οι οποίοι εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο της ΕΕ στις 14 Μαΐου 2024 και επιτρέπουν στην ΕΕ να αντιμετωπίζει σύνθετα ζητήματα. Αυτό θα διασφαλ...