Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012

Άβουλοι, ανάξιοι, μοιραίοι

Του Ανδρέα Πετρουλάκη, Καθημερινή, 25/11/2012
Παρακολουθούμε εδώ και ένα χρόνο τα πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του Έλληνα πολίτη.
Ένα χρόνο πριν, ένας πρωθυπουργός που τον κατηγορούσαν ότι δεν διαπραγματεύεται πέτυχε διαγραφή χρέους 100 δισ. με κούρεμα ομολόγων ύψους 50% και νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα ύψους 120 δισ. με πολύ χαμηλά επιτόκια και μεγαλύτερη περίοδο αναπροσαρμογής.
Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και ψηφίζει τη συμφωνία, με το μάτι στην εξουσία. Αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί καλύτερα και σύρει την χώρα, συνεπικουρούμενη από την Αριστερά, η οποία επίσης, βλέπει ότι οι πολεμικές ιαχές βρίσκουν ευήκοα ώτα, αυτά των πολιτών που τελούν σε πλήρη σύγχιση από το ασταμάτητο πόλεμο των ΜΜΕ στην κυβέρνηση, σε δυό εκλογικές αναμετρήσεις.
Ο χρόνος και το ευνοικό κλίμα χάνεται, επειδή κανείς δεν θέλει να συμφωνήσει με κανένα. Γιατί κανείς δεν παραδεχεται το αυτονόητο ότι "το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας απειλεί την εθνική μας κυριαρχία".
Γιατί κανείς δεν θέλησε να παραδεχθεί ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου αποτελούσε εγγύηση για τη χώρα, μεσοπρόθεσμα, αλλά και με άμεσα οφέλη που θα προέκυπταν με την εφαρμογή της, όπως η μείωση των τόκων έως και 5 δις ευρώ το 2012. Νηφάλιος διάλογος για τις εξελίξεις, όπως ήλπιζε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, να γίνει, δεν έγινε. Δεν ξεφύγαμε από τους παραλογισμούς, από τις ακρότητες, από τη βία, και σαφώς, κανένα σχήμα δεν κατάφερε να εμπνεύσει σιγουριά και ασφάλεια στον Ελληνικό λαό. Ο συγκεκριμένος Οδικός Χάρτης και το χρονοδιάγραμμα, που είχε συμφωνηθεί, ώστε μέσα στην επόμενη διετία μέχρι το 2014, που ήταν το τέλος του προγράμματος, να βγεί η χώρα από την κρίση, δεν τηρήθηκαν. Παλινωδίες και σπασμωδικές κινήσεις. Καμία μεταρρύθμιση δεν προχώρησε. Οι συντεχνίες και η διαφθορά παρέμειναν ανέγγιχτες όσο ο μέσος πολίτης είδε το εισόδημα του αλλά και τις στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές να εξανεμίζονται,
Στάθηκαν ανάξιοι να αξιοποιήσουν την μεγάλη ευκαιρία του 2011.
Στάθηκαν άβουλοι μπροστά στα συμφέροντα και τα διαπλεκόμενα.
Θα σταθούν και μοιραίοι, εφαρμόζοντας μέτρα που δεν θα φέρουν την ανάπτυξη αλλά θα βυθίσουν ακόμα περισσότερο στην ύφεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.