Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εμπρός να καταργήσουμε τη Magna Carta και το Habeas Corpus

Οι προσταγές του Μνημονίου για τη συρρίκνωση του Δημόσιου τομέα είναι από πλέον ουσιώδη στοιχεία της συμφωνίας για την χρηματοδότηση της Ελλάδας. Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης Παπανδρέου να εξορθολογίσει το σύστημα, απέτυχαν κάτω από τις αντιδράσεις των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών. 
Η κυβέρνηση Σαμαρα, ακόμα και με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, δεν κατάφερε να σχηματίσει ένα σοβαρό σχέδιο για την ελάφρυνση του Δημοσίου.  
Είναι σαφές ότι κάποιοι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να απομακρυνθούν. Επίσης, είναι γνωστό, ότι αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει αν εφαρμοστούν σωστά οι διαδικασίες, οι οποίες πολλές φορές "φρακάρουν" από πολιτικές παρεμβάσεις. Είναι ακόμη, λογικό μια κυβέρνηση να περικόψει τις δαπάνες της στο Δημόσιο τομέα, όχι μόνο απολύοντας κόσμο αλλά εξορθολογίζοντας και τους μισθούς και της αμοιβές, χωρίς να διατηρεί πολλαπλών ταχυτήτων υπαλλήλους με ειδικά προνόμια.
Σύμφωνα με τα όσα γράφονται και όσα ακούμε τις τελευταίες μέρες, διαδραμματίζονται σκηνές απείρου κάλους με την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να απολύσει υπαλλήλους και να πιάσει τους στόχους του Μνημονίου.
Ο Ιάσονας Παναγιωτόπουλος, σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, αναδεικνύει το θέμα και μιλά " για σκηνές ανθρωποφαγίας όπου καταστρατηγείται κάθε μορφή δικαιοσύνης, με πρώτο το κριτήριο αθωότητας και δεύτερο το δικαίωμα στην υπεράσπιση".
 
Σύμφωνα με την  Δέσποινα Σπανού από την ΑΔΕΔΥ η διαδικασία του πειθαρχικού, την οποία παρουσιάζει η κυβέρνηση ως εξυγίανση, είναι μια εντελώς αυθαίρετη και αυταρχική διαδικασία που έχει στόχο πρώτα να βρίσκονται σε καθεστώς φόβου όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου και κατά συνέπεια να μην μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, καθώς μόνο με μια καταγγελία, ένας εργαζόμενος μπορεί να τεθεί σε καθεστώς αργίας, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η πειθαρχική διαδικασία εις βάρος του και ορισμένες φορές ούτε καν να έχει ξεκινήσει.
Αν αφήσουμε στην άκρη τις όποιες διαφωνίες και προβληματισμούς μας για τη στάση και ρόλο της ΑΔΕΔΥ και των συνδικαλιστών, πρέπει να ομολογήσουμε ότι με τον τρόπο αυτό δεν τιμωρούνται οι πραγματικά επίορκοι, αφού αυτό θα μπορούσε να γίνει με την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, αλλά στρέφεται εναντίον όλων των υπαλλήλων. 
Σύμφωνα με τον νέο υπαλληλικό κώδικα που ψηφίστηκε μαζί με το πρόσφατο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ένας εργαζόμενος μπορεί να τεθεί σε αργία με οποιαδήποτε αφορμή.  Αρκεί να υπάρξει μια καταγγελία εις βάρος του, με τη γενική κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.
Σε όσο δύσκολη θέση να βρίσκεται η κυβέρνηση, θα έπρεπε να διατηρήσει τις στοιχειώδεις αρχές νομιμότητας.
Τα δικαιώματα των πολιτών απέναντι στην ανεξέλεγκτη κρατική εξουσία οφείλουν οριοθετούνται. Οι πρώτες προσπάθειες χρονολογούνται από το 1215 όταν ο  Ιωάννης ο Ακτήμονας, ο βασιλιάς της Αγγλίας, αναγκάστηκε να παραχωρήσει με τη Μάγκνα Κάρτα, το χάρτη δικαιωμάτων, με διατάξεις που αναφέρονται στον σεβασμό της προσωπικής ελευθερίας του ατόμου, την απαγόρευση δηλαδή της φυλάκισης, εξορίας ή τιμωρίας χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση, στην υποχρέωση του βασιλιά να ζητά τη συγκατάθεση του Μεγάλου Συμβουλίου για την επιβολή φόρων και, τέλος, στην αναγνώριση των εξουσιών του Μεγάλου Συμβουλίου (που εξελίχτηκε στο σημερινό Κοινοβούλιο). 
Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1679, το Χάμπεας Κόρπους που ψηφίστηκε κατά τη βασιλεία του Καρόλου Β’ και στηρίζεται στις αρχές της Μάγκνα Κάρτα προστατεύει τον πολίτη από την παράνομη κράτηση, απαγορεύοντας τη δίκη προσώπων που κρατούνται παράνομα. 
Λέτε στην Ελλάδα του 2012 να τα καταργήσουμε σε μιά νύχτα;


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περι Αστικής Ανθεκτικότητας και άλλων δαιμόνων....

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την πανδημία, η διεθνής κοινότητα, η Ε.Ε στράφηκαν στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης των δομών της πολιτικής προστασίας και απαίτησης της πρόληψης των καταστροφών.  Η επιδημία Covid-19 δημιουργησε νέες προκλήσεις για την ανάπτυξη έξυπνων και βιώσιμων πόλεων. Έχει αποδειχθεί ότι δεν αρκεί πλέον να εστιάζουμε μόνο στην παροχή υπηρεσιών για ποιότητα ζωής ή για ένα καλύτερο οικοσύστημα. Πρέπει να προετοιμάσουμε τις πόλεις έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται, να συντηρούν και να διασφαλίζουν τις υπηρεσίες της πόλης και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ενόψει των επικείμενων κινδύνων. Μεγάλα ποσά  διανεμήθηκαν για σχεδια εκτάκτων αναγκών, καθώς και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων με "έξυπνες" ψηφιακά ενεργοποιημένες υπηρεσίες που συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα με συστήματα  προειδοποίησης και αντιμετώπισης κινδύνων (πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιάς, σεισμού κ.λπ.) εντός των ορίων του δήμου. Αυτο σημαίνει ...

Προκλήσεις στη σύγχρονη Αστική Διακυβέρνηση

Οι τοπικοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι έχουν να αντιμετωπίσουν ενα συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο για τη λειτουργία της αστικής διακυβέρνησης, Αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις καθώς οι πόλεις μεγαλώνουν και μεταμορφώνονται, αλλά και η κλιματική κρίση φέρνει νέες συνθήκες, που καθιστούν τη διαχείριση των πολιτικών, των υπηρεσιών, των υποδομών και των πόρων μιας πόλης όλο και πιο περίπλοκη. Τι είναι η Αστική Διακυβέρνηση; Η αστική διακυβέρνηση είναι το περίπλοκο σύστημα που διαχειρίζεται τις πόλεις. Περιλαμβάνει τα πάντα, από πολιτικές έως καθημερινές αποφάσεις που λαμβάνονται από  τις τοπικές αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη της. Αυτό το σύστημα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων, όπως ο καθορισμός κανόνων για τη χρήση γης, τη μεταφορά, τη στέγαση και την προστασία του περιβάλλοντος και την παροχή βασικών υπηρεσιών όπως η παροχή νερού, η υγειονομική περίθαλψη και η δημόσια ασφάλεια. Η αστική διακυβέρνηση ασχολείται επίσης με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της πόλης, που περιλαμβάνει πο...

Μεταναστευτικό: Οι έλεγχοι στα σύνορα της Γερμανίας και η αλληλεγγύη της ΕΕ

  Οι μονομερείς έλεγχοι στα σύνορα, που επαναφέρει η Γερμανία, είναι σαφές ότι δεν επιλύουν την έντονα αυξανομένη διακρατική πρόκληση για τη διαχείριση της μετακίνησης των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη . Ακόμη περισσότερο, αυτή η απόφαση επαναφοράς συνοριακών ελέγχων χωρίς διαβούλευση με τους γείτονές της είναι ένα επικίνδυνο βήμα προς τα πίσω για την ΕΈ. Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι υπονομεύει την ουσία της ευρωπαϊκής ενότητας σε μια εποχή που είναι περισσότερο απαραίτητη. Οι αιτούντες άσυλο δεν σταματούν να έρχονται,  προκαλώντας στην ΕΕ μια πίεση που οδηγεί σε διασπαστικές τάσεις. Η λύση δεν μπορεί να είναι μονομερής δράση ή ακόμη περισσότερη διχογνωμία, αλλά η άμεση εφαρμογή του Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Στις 10 Απριλίου 2024 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ των νέων κανόνων για τη μετανάστευση, οι οποίοι εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο της ΕΕ στις 14 Μαΐου 2024 και επιτρέπουν στην ΕΕ να αντιμετωπίζει σύνθετα ζητήματα. Αυτό θα διασφαλ...