Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εμπρός να καταργήσουμε τη Magna Carta και το Habeas Corpus

Οι προσταγές του Μνημονίου για τη συρρίκνωση του Δημόσιου τομέα είναι από πλέον ουσιώδη στοιχεία της συμφωνίας για την χρηματοδότηση της Ελλάδας. Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης Παπανδρέου να εξορθολογίσει το σύστημα, απέτυχαν κάτω από τις αντιδράσεις των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών. 
Η κυβέρνηση Σαμαρα, ακόμα και με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, δεν κατάφερε να σχηματίσει ένα σοβαρό σχέδιο για την ελάφρυνση του Δημοσίου.  
Είναι σαφές ότι κάποιοι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να απομακρυνθούν. Επίσης, είναι γνωστό, ότι αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει αν εφαρμοστούν σωστά οι διαδικασίες, οι οποίες πολλές φορές "φρακάρουν" από πολιτικές παρεμβάσεις. Είναι ακόμη, λογικό μια κυβέρνηση να περικόψει τις δαπάνες της στο Δημόσιο τομέα, όχι μόνο απολύοντας κόσμο αλλά εξορθολογίζοντας και τους μισθούς και της αμοιβές, χωρίς να διατηρεί πολλαπλών ταχυτήτων υπαλλήλους με ειδικά προνόμια.
Σύμφωνα με τα όσα γράφονται και όσα ακούμε τις τελευταίες μέρες, διαδραμματίζονται σκηνές απείρου κάλους με την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να απολύσει υπαλλήλους και να πιάσει τους στόχους του Μνημονίου.
Ο Ιάσονας Παναγιωτόπουλος, σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, αναδεικνύει το θέμα και μιλά " για σκηνές ανθρωποφαγίας όπου καταστρατηγείται κάθε μορφή δικαιοσύνης, με πρώτο το κριτήριο αθωότητας και δεύτερο το δικαίωμα στην υπεράσπιση".
 
Σύμφωνα με την  Δέσποινα Σπανού από την ΑΔΕΔΥ η διαδικασία του πειθαρχικού, την οποία παρουσιάζει η κυβέρνηση ως εξυγίανση, είναι μια εντελώς αυθαίρετη και αυταρχική διαδικασία που έχει στόχο πρώτα να βρίσκονται σε καθεστώς φόβου όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου και κατά συνέπεια να μην μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, καθώς μόνο με μια καταγγελία, ένας εργαζόμενος μπορεί να τεθεί σε καθεστώς αργίας, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η πειθαρχική διαδικασία εις βάρος του και ορισμένες φορές ούτε καν να έχει ξεκινήσει.
Αν αφήσουμε στην άκρη τις όποιες διαφωνίες και προβληματισμούς μας για τη στάση και ρόλο της ΑΔΕΔΥ και των συνδικαλιστών, πρέπει να ομολογήσουμε ότι με τον τρόπο αυτό δεν τιμωρούνται οι πραγματικά επίορκοι, αφού αυτό θα μπορούσε να γίνει με την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, αλλά στρέφεται εναντίον όλων των υπαλλήλων. 
Σύμφωνα με τον νέο υπαλληλικό κώδικα που ψηφίστηκε μαζί με το πρόσφατο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ένας εργαζόμενος μπορεί να τεθεί σε αργία με οποιαδήποτε αφορμή.  Αρκεί να υπάρξει μια καταγγελία εις βάρος του, με τη γενική κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.
Σε όσο δύσκολη θέση να βρίσκεται η κυβέρνηση, θα έπρεπε να διατηρήσει τις στοιχειώδεις αρχές νομιμότητας.
Τα δικαιώματα των πολιτών απέναντι στην ανεξέλεγκτη κρατική εξουσία οφείλουν οριοθετούνται. Οι πρώτες προσπάθειες χρονολογούνται από το 1215 όταν ο  Ιωάννης ο Ακτήμονας, ο βασιλιάς της Αγγλίας, αναγκάστηκε να παραχωρήσει με τη Μάγκνα Κάρτα, το χάρτη δικαιωμάτων, με διατάξεις που αναφέρονται στον σεβασμό της προσωπικής ελευθερίας του ατόμου, την απαγόρευση δηλαδή της φυλάκισης, εξορίας ή τιμωρίας χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση, στην υποχρέωση του βασιλιά να ζητά τη συγκατάθεση του Μεγάλου Συμβουλίου για την επιβολή φόρων και, τέλος, στην αναγνώριση των εξουσιών του Μεγάλου Συμβουλίου (που εξελίχτηκε στο σημερινό Κοινοβούλιο). 
Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1679, το Χάμπεας Κόρπους που ψηφίστηκε κατά τη βασιλεία του Καρόλου Β’ και στηρίζεται στις αρχές της Μάγκνα Κάρτα προστατεύει τον πολίτη από την παράνομη κράτηση, απαγορεύοντας τη δίκη προσώπων που κρατούνται παράνομα. 
Λέτε στην Ελλάδα του 2012 να τα καταργήσουμε σε μιά νύχτα;


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περι Αστικής Ανθεκτικότητας και άλλων δαιμόνων....

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την πανδημία, η διεθνής κοινότητα, η Ε.Ε στράφηκαν στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης των δομών της πολιτικής προστασίας και απαίτησης της πρόληψης των καταστροφών.  Η επιδημία Covid-19 δημιουργησε νέες προκλήσεις για την ανάπτυξη έξυπνων και βιώσιμων πόλεων. Έχει αποδειχθεί ότι δεν αρκεί πλέον να εστιάζουμε μόνο στην παροχή υπηρεσιών για ποιότητα ζωής ή για ένα καλύτερο οικοσύστημα. Πρέπει να προετοιμάσουμε τις πόλεις έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται, να συντηρούν και να διασφαλίζουν τις υπηρεσίες της πόλης και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ενόψει των επικείμενων κινδύνων. Μεγάλα ποσά  διανεμήθηκαν για σχεδια εκτάκτων αναγκών, καθώς και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων με "έξυπνες" ψηφιακά ενεργοποιημένες υπηρεσίες που συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα με συστήματα  προειδοποίησης και αντιμετώπισης κινδύνων (πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιάς, σεισμού κ.λπ.) εντός των ορίων του δήμου. Αυτο σημαίνει εγκα

Αν ζούσε ο Τσέ...

Κάθε επανάσταση έχει τους ήρωες της. ...Κάθε επανάσταση εξατμίζεται και αφήνει ένα κατακάθι γραφειοκρατίας, έλεγε ο Franz Kafka «Η "ηρωική γενιά του πολυτεχνείου" εξαργύρωσε τους "αγώνες" της με υπουργεία, βίλες, κότερα και πολλά εκατομμύρια. Οδήγησε τη χώρα στο σημερινό χάος του χρέους, της ανεργίας και των χιλιάδων αυτοκτονιών», προκάλεσε με την δήλωσή της η Χρυσή Αυγή. Εκτός όμως, από τους δηλωμένους φασίστες που από χρόνια προβάλουν αυτή τη θεωρία, μαζί με την επίσης, εξοργιστική άποψη ότι δεν υπήρξαν νεκροί στο πολυτεχνείο, υπάρχουν και πολλοί άλλοι, οι οποίοι προσπαθώντας να αιτιολογήσουν την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα, ρίχνουν το "ανάθεμα" σε μια ολόκληρη γενιά. Ναι, κάποιοι εξαργύρωσαν τους αγώνες. Ναι, κάποιοι βουτήχτηκαν στην διαφθορά. "Πολίτες, φοβούμαι πως η επανάσταση, όπως ο Κρόνος, θα φάει διαδοχικά όλα της τα παιδιά και θα δημιουργήσει ένα δεσποτισμό με όλους τους κινδύνους που τον συνοδεύουν" ήταν τα τελευταία λόγι

Ένας πρωθυπουργός που ήθελε να γίνει αόρατος

« Στο υπόλοιπο της συνόδου κρατούσα το κεφάλι χαμηλά, για να περάσω όσο γίνεται απαρατήρητος » Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο Την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στις βροχερές Κάννες, στις 2 Νοεμβρίου του 2011, εν αναμονή της συνόδου κορυφής του G20 περιγράφει ο Θαπατέρο στο βιβλίο του "το Δίλημμα". Πριν από δύο ημέρες, ο έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακοινώσει δημοψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε και να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το μέλλον του κοινού νομίσματος ήταν αβέβαιο, όχι χωρίς την ευθύνη των Ευρωπαίων και κυρίως των Γαλλογερμανών αλλά οι γύπες των διεθνών αγορών ομολόγων είχαν εκδηλώσει έντονο εκνευρισμό και πίεζαν την περάτωση των πυρετικών διαβουλεύσεων για να καθορίσουν τη στάση τους. Η Αγκελα Μέρκελ εξομολογείται ο Ισπανός πρώην πρωθυπουργός, Θαπατέρο τον πλησιάζει και χωρίς καμία εισαγωγή, του λέει: Τι θα λέγατε να πάρετε έκτακτο δάνειο 50 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Σκοπεύω να προτείνω και στον Σίλβιο Μπερλουσκ