Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

ΠΑΣΟΚ: Η επόμενη μέρα


«Είναι δύσκολο να φτιάξει κανείς ένα έργο χωρίς να κάνει κανένα λάθος, αλλά δύσκολο είναι κι αν ακόμα φτιάξει κάτι αλάθητο να μην πέσει σε άδικο κριτή.» Σωκράτης


Και έφτασε η μέρα που το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο κόμμα στη Βουλή, μετά από 30 χρόνια πορείας ως κόμμα εξουσίας. Αν δεν ήταν ένα μεγάλο κόμμα που συρρικώθηκε, τώρα όλοι θα το αποκαλούσαν ρυθμιστή των εξελίξεων. Σήμερα το αποκαλούν ουραγό.
Όλοι συζητούν για τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στο εσωκομματικό τοπίο. Και είναι εύλογες να γίνουν. Έχουν όμως, αναρωτηθεί, όλοι όσοι κάνουν προτάσεις, οι λεγόμενοι "κορυφαίοι" και οι απαρτίζοντες την "ηγετική" ομάδα, πώς επήλθε αυτή η συρρίκνωση; Γιατί ο λαός εγκατέλειψε την μεγάλη δημοκρατική παράταξη; Ήταν μόνο το κόστος από την αναληψη της προσπάθειας διάσωσης της χώρας χωρίς την συμβολή και συνδρομή των άλλων πολιτικών φορέων;
Ποιούς έχασε το ΠΑΣΟΚ; Έχασε όλους εκείνους που πίστευαν και το έβλεπαν ως τον προστάτη των κοινωνικών διεκδικήσεων τους. Έχασε το κοινωνικό του πρόσωπο, παρέδωσε την συνθηματολογία του στην Αριστερά και το κυριότερο έχασε τα στελέχη του που πάλευαν στους δρόμους.
Η αλήθεια είναι ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δημιούργησε ένα Κίνημα με πολλές συνιστώσες και κατάφερε να τις ενώσει κάτω από συγκεκριμένους στόχους και πολιτικές. Η αμεσότητα της επικοινωνίας του με το λαό και το πολιτικό του αισθητήριο ήταν το ένα κομμάτι της επιτυχίας του. Το άλλο ήταν η δημιουργία μιας δεξαμενής πολιτικών στελεχών, ανθρώπων που είχαν τη δυνατότητα να μάχονται για τις ιδέες και τις θέσεις του Κινηματος στο πεζοδρόμιο...να εξηγούν πολιτικές και αποφάσεις. Το ΠΑΣΟΚ ανδρώθηκε και παγιώθηκε στην κοινωνική συνείδηση, ως πρωτοπόρο στους αγώνες, μέσα από πολλές αντιπαραθέσεις και αντισυγκρουόμενες απόψεις. Η σύνθεση που ερχόταν μέσα από τη διαφωνία ήταν και αυτή που μπορούσε να μεταφερθεί στην κοινωνία.
Σήμερα, το ζητούμενο είναι να ξαναβρεί το δρόμο του, μέσα από την ίδια του την αμφισβήτηση, με δημοκρατικές διαδικασίες, με τη συμμετοχή των ανθρώπων που απαρτίζουν το σκληρό πυρήνα του και το κράτησαν όρθιο στην καταιγίδα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.