Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενός κακού μύρια έπονται....


Πολλοί ξαφνιάστηκαν από την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από την Ουγγαρία , με το όνομα ''Δημοκρατία της Μακεδονίας''.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανακοίνωσε ότι η δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουγγαρίας θα εκδοθεί και επίσημα εντός της ημέρας.
Η Ουγγαρία με την κίνησή της παραβιάζει την αρχή της αλληλεγγύης, αφού δεν είναι μία τυχαία χώρα, αλλά αποτελεί μέλος της ΕΈ και του ΝΑΤΟ, κάτι που σηματοδοτεί δυσάρεστες εξελίξεις για τα ελληνικά συμφέροντα.
Επιβεβαιώνονται όσοι θεωρούσαν άκαιρη και βεβιασμένη την ένταξη χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ στην Ε.Ε. με διαδικασίες-εξπρές. Αφού οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία κράτησαν χρόνια, ενώ για τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλόκ οι Γερμανοί επέβαλλαν συνοπτικές διαδικασίες, θέλοντας να δημιουργήσουν τη δική τους σφαίρα επιρροής.
Η εξέλιξη αυτή αιφνιδίασε απόλυτα την κυβέρνηση Σαμαρά.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θυμίζουμε "έριξε" την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το Μακεδονικο, επί  της πρωθυπουργίας βλέπει μία χώρα-μέλος της Ε.Ε να αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το όνομα ''Δημοκρατία της Μακεδονίας'' και έτσι φυσικά να ανοίγει το ντόμινο για αναγνωρίσεις και από άλλα κράτη- μέλη.
Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό, οι Γερμανοί θέλουν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την ένταξη των ΠΓΔΜ στην Ε.Ε, παρακάμπτοντας την ενδιάμεση συμφωνία που έθετε σαν όρο ότι θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί πριν το θέμα της ονομασίας.

Βέβαια, το θέμα δεν είναι απλό.
Όταν βρίσκεσαι ως χώρα σε "μειονεκτική" θέση- και πιο μειονεκτική από το να αναγκάζεσαι να είσαι σε καθεστώς στενής επιτήρησης από ξένα οικονομικά κέντρα δεν υπάρχει, δεν έχεις δυνατότητα ούτε να χαράσεις την εξωτερική σου πολιτική ούτε να αντιδράς δυναμικά σε προκλήσεις.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πρώτος που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, με την περίφημη φράση "ή η Ελλάδα θα φάει το χρέος, ή το χρέος θα φάει την Ελλάδα".
Ο Γιώργος Παπανδρέου παραλαμβάνοντας μια ανύπαρκτη ουσιαστικά εξωτερική πολιτική και ένα χρέος σχεδόν στο διπλάσιο από όσο παρουσιαζόταν είχε προβλέψει στο υπουργικό του συμβούλιο ότι  «το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας απειλεί την εθνική μας κυριαρχία για πρώτη φορά από το 1974».
Για να καταφέρει η χώρα να ασκήσει εθνική εξωτερική πολιτική σε αυτές τις συνθήκες που έχει περιέλθει χρειάζεται μια ηγετική φυσιογνωμία, η οποία βέβαια, δεν είναι ο Σαμαράς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περι Αστικής Ανθεκτικότητας και άλλων δαιμόνων....

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την πανδημία, η διεθνής κοινότητα, η Ε.Ε στράφηκαν στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης των δομών της πολιτικής προστασίας και απαίτησης της πρόληψης των καταστροφών.  Η επιδημία Covid-19 δημιουργησε νέες προκλήσεις για την ανάπτυξη έξυπνων και βιώσιμων πόλεων. Έχει αποδειχθεί ότι δεν αρκεί πλέον να εστιάζουμε μόνο στην παροχή υπηρεσιών για ποιότητα ζωής ή για ένα καλύτερο οικοσύστημα. Πρέπει να προετοιμάσουμε τις πόλεις έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται, να συντηρούν και να διασφαλίζουν τις υπηρεσίες της πόλης και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ενόψει των επικείμενων κινδύνων. Μεγάλα ποσά  διανεμήθηκαν για σχεδια εκτάκτων αναγκών, καθώς και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων με "έξυπνες" ψηφιακά ενεργοποιημένες υπηρεσίες που συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα με συστήματα  προειδοποίησης και αντιμετώπισης κινδύνων (πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιάς, σεισμού κ.λπ.) εντός των ορίων του δήμου. Αυτο σημαίνει εγκα

Ελευθέριος Βενιζέλος ο πολιτικός που έκανε την παραλυτική Ελλάδα να περπατήσει!

Εις την περιοχήν του θρύλου ανήκει πλέον και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Όπως εις την Καινήν Διαθήκην οι παραλυτικοί αίρουν τον κράββατον και περιπατούν, τοιουτοτρόπως και η παραλυτική Ελλάς του 1917, εις το πρόσταγμα του Βενιζέλου, περιπατεί, μετέχει εις τας ευγενεστέρας αθλήσεις, εισέρχεται εις τον στίβον της δόξης, στέφεται Ολυμπιονίκης! Γεώργιος Παπανδρέου Πολιτικό μνημόσυνο Ελευθερίου Βενιζέλου, 22 Απριλίου 1936. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε ο δημιουργός του σύγχρονου ελληνικού κράτους  καθώς συνέδεσε το όνομά του με την επέκταση και ουσιαστικά το διπλασιασμό του εθνικού ελληνικού χώρου. Με τη σημαία της «μεγάλης ιδέας» πέτυχε να αναδείξει ως κυρίαρχο το εθνικό πρόβλημα της απελευθέρωσης του ελληνικού πληθυσμού, αλλά και των περιοχών εκείνων που βρισκόντουσαν εκτός της εθνικής επικράτειας.

Αν ζούσε ο Τσέ...

Κάθε επανάσταση έχει τους ήρωες της. ...Κάθε επανάσταση εξατμίζεται και αφήνει ένα κατακάθι γραφειοκρατίας, έλεγε ο Franz Kafka «Η "ηρωική γενιά του πολυτεχνείου" εξαργύρωσε τους "αγώνες" της με υπουργεία, βίλες, κότερα και πολλά εκατομμύρια. Οδήγησε τη χώρα στο σημερινό χάος του χρέους, της ανεργίας και των χιλιάδων αυτοκτονιών», προκάλεσε με την δήλωσή της η Χρυσή Αυγή. Εκτός όμως, από τους δηλωμένους φασίστες που από χρόνια προβάλουν αυτή τη θεωρία, μαζί με την επίσης, εξοργιστική άποψη ότι δεν υπήρξαν νεκροί στο πολυτεχνείο, υπάρχουν και πολλοί άλλοι, οι οποίοι προσπαθώντας να αιτιολογήσουν την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα, ρίχνουν το "ανάθεμα" σε μια ολόκληρη γενιά. Ναι, κάποιοι εξαργύρωσαν τους αγώνες. Ναι, κάποιοι βουτήχτηκαν στην διαφθορά. "Πολίτες, φοβούμαι πως η επανάσταση, όπως ο Κρόνος, θα φάει διαδοχικά όλα της τα παιδιά και θα δημιουργήσει ένα δεσποτισμό με όλους τους κινδύνους που τον συνοδεύουν" ήταν τα τελευταία λόγι