Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

H σφαγή στο Δίστομο


69 χρόνια συμπληρώθηκαν από την πιο αιματοβαμμένη μέρα στην ιστορία των Καλαβρύτων αλλά και όλης της Ελλάδας. ¨Ηταν η ημέρα που οι ναζί αφάνισαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των Καλαβρύτων, σκοτώνοντας συνολικά 1.100 άτομα.

Η Σφαγή των Καλαβρύτων ήταν ουσιαστικά τα αντίποινα των Ναζί στην εκτέλεση 77 Γερμανών στρατιωτών που είχαν αιχμαλωτίσει οι αντάρτες του ΕΛΑΣ κάποιες μέρες νωρίτερα.

Την διαταγή για την σφαγή υπέγραψε ο διοικητής της 117 Μεραρχίας Κυνηγών, υποστράτηγος Καρλ φον λε Σουίρ και τα Γερμανικά στρατεύματα έφτασαν στα Καλάβρυτα στις 9 Δεκεμβρίου 1943.

Στην δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων απάντησαν με διαβεβαιώσεις ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, προκειμένου να τους καθησυχάσουν και μάλιστα, επέστρεψαν και αρκετοί κάτοικοι που είχαν φύγει φοβούμενοι τα αντίποινα.

Παρόλα αυτά, τις επόμενες μέρες έκαψαν τα σπίτια μελών αντιστασιακών οργανώσεων και το πρωί της Δευτέρας 13ης Δεκεμβρίου έδωσαν εντολή να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι στο δημοτικό σχολείο έχοντας μαζί τους μία κουβέρτα και τρόφιμα για μία μέρα.

Αφού κλείδωσαν τα γυναικόπαιδα στο σχολείο, οδήγησαν τους άνδρες και τα αγόρια από 14 εως 65 ετών στην επονομαζόμενη  Ράχη του Καππή.

Το μεσημέρι δόθηκε το σύνθημα της εκτέλεσης. Ήταν 14:34 (σε αυτή την ώρα μένει παγωμένο μέχρι σήμερα το ιστορικό ρολόι της εκκλησίας της πόλης ).
Οι ριπές των πολυβόλων θέρισαν τους όλους άνδρες που είχαν παρατάξει στη Ράχη του Καππή, ενώ υπήρξαν 13 επιζώντες, οι οποίοι επέζησαν θαμμένοι κάτω από τα πτώματα των υπολοίπων. Στη συνέχεια, οι ναζί λεηλάτησαν και πυρπόλησαν την πόλη.
Τα γυναικόπαιδα που βρίσκονταν κλειδωμένα στο σχολείο όταν κατάλαβαν ότι θα καίγονταν  έσπασαν την πόρτα και κατάφεραν να διαφύγουν.
Μιά εκδοχή θέλει τον  φρουρό που στεκόταν μπροστά στην πόρτα να τους λυπήθηκε και να άνοιξε για να φύγουν. Φυσικά, τιμωρήθηκε με εκτέλεση.

Η σφαγή των Καλαβρύτων αποτελεί από τις πιο φριχτές και αιματοβαμμένες επιχειρήσεις των ναζί κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Καρλ φον λε Σουίρ που ήταν υπεύθυνος δεν δικάστηκε ποτέ ως εγκληματίας πολέμου, αλλά πέθανε ως αιχμάλωτος των Σοβιετικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.