Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Ελευθέριος Βενιζέλος ο πολιτικός που έκανε την παραλυτική Ελλάδα να περπατήσει!


Εις την περιοχήν του θρύλου ανήκει πλέον και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Όπως εις την Καινήν Διαθήκην οι παραλυτικοί αίρουν τον κράββατον και περιπατούν, τοιουτοτρόπως και η παραλυτική Ελλάς του 1917, εις το πρόσταγμα του Βενιζέλου, περιπατεί, μετέχει εις τας ευγενεστέρας αθλήσεις, εισέρχεται εις τον στίβον της δόξης, στέφεται Ολυμπιονίκης!

Γεώργιος Παπανδρέου Πολιτικό μνημόσυνο Ελευθερίου Βενιζέλου, 22 Απριλίου 1936.


Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε ο δημιουργός του σύγχρονου ελληνικού κράτους  καθώς συνέδεσε το όνομά του με την επέκταση και ουσιαστικά το διπλασιασμό του εθνικού ελληνικού χώρου. Με τη σημαία της «μεγάλης ιδέας» πέτυχε να αναδείξει ως κυρίαρχο το εθνικό πρόβλημα της απελευθέρωσης του ελληνικού πληθυσμού, αλλά και των περιοχών εκείνων που βρισκόντουσαν εκτός της εθνικής επικράτειας.


Παράλληλα,  η συμβολή του υπήρξε καθοριστική και καταλυτική και στο επίπεδο των θεσμικών μεταρρυθμίσεων καθώς εξέφρασε  το κοινωνικό αίσθημα και αίτημα για την ανάληψη ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών που θα οδηγούσαν στην προώθηση των απαραίτητων οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών. Οι θεσμικές του μεταρρυθμίσεις όχι απλά ανέτρεψαν τις κατεστημένες αντιλήψεις που συντελούσαν στην στασιμότητα, αλλά ταυτόχρονα προκάλεσαν ένα σαρωτικό κύμα ανανέωσης και εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας.

Δειτε αυτο το ενδιαφέρον ντοκυμαντερ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.