Τρίτη, 8 Μαΐου 2012

Σύντροφε Αλέξη


Ναι Σύντροφε Αλέξη,
επιτέλους, η εντολή Αριστερά. Ναι ο λαός ψήφισε ενάντια στην  μνημονιακή πολιτική της δημοσιονομικής διαχείρισης χωρίς ανάπτυξη.  Η εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για πρώτη φορά σε Αριστερό κόμμα, με την εντολή από τον κυρίαρχο Λαό να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους των μνημονίων. Και ο Αλέξης πράγματι έθεσε τους όρους για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ζητώντας προκαταβολικά την αποστολή επιστολών από Βενιζέλο και Σαμαρά για αποδέσμευση της χώρας από μνημόνιο και αναίρεση των εγγυήσεων που είχαν δώσει. Πιο αναλυτικά ζήτησε :
1. κατάργηση όλων των νόμων που μειώνουν μισθούς και συντάξεις
2. κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και ειδικά την μετενέργεια
3. θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα με απλή αναλογική και κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών
4. Δημόσιο έλεγχο στο Τραπεζικό σύστημα και δημοσίευση της έκθεσης της Black Rock
5. Δημιουργία επιτροπής λογιστικού ελέγχου για το επαχθές του χρέους και μορατόριουμ στην αποπληρωμή του.
Όμως, σύντροφε Αλέξη,  χωρίς κανείς νομίζω να διαφωνεί για την αναγκαιότητα θεσμικών αλλαγών, την απλή αναλογική, την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την  κατάργηση των αντιεργατικών νόμων, εκείνο που μας ξενίζει είναι η απαίτηση να σταλούν επιστολές από τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι συνεργάστηκαν προκειμένου να υπογραφεί το Μνημόνιο. Πώς μπορεί να γινει αυτή η κίνηση χωρίς να παραβιάσει βασικούς κανόνες διεθνούς δικαίου - εκείνους που επιβάλλουν τη συνέχεια του κράτους και των υποχρεώσεών του; Πώς θα φανεί η στάση αυτή στους Ευρωπαίους εταίρους; Στα σύγχρονα κράτη η αλλαγή διακυβέρνησης δεν σημαίνει εκ βαθρων ανατροπή των διεθνών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της χώρας. Η επαναδιαπραγματευση είναι τελείως διαφορετική περίπτωση αφού προϋποθέτει συνδιαλλαγή με τους εταίρους και όχι μονομερή απόφαση υπαναχώρησης. 
Σύντροφε Αλέξη 
Τα λόγια είναι η σκιά των έργων. Δεν χρειάζονται επιστολές από τους πολιτικούς αρχηγούς ότι "αποτάσσονται μετά βδελυγμίας" τον πρότερο μνημονιακό τους βίο. Έχεις λαϊκή εντολή. έχεις την ανοχή των "μνημονιακών" κομμάτων. Προχώρα σε σύνθεση κυβέρνησης, πήγαινε στην Ευρώπη για συνομιλίες και εφάρμοσε το προεκλογικό σου πρόγραμμα. 
Αν αναλάβεις κάποια θέση που ξεπερνά τις δυνάμεις σου, αφενός θα ρεζιλευτείς αφετέρου θα παραλείψεις να κάνεις αυτό που μπορείς - Επίκτητος ο Στωικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.