Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013

Ερντογάν: Δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος...

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία σάλο και εντός της Τουρκίας έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  σε συνέδριο στην Πολωνία, όπου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος και ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση (όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία) είχε γίνει δεκτή στην ΕΕ για πολιτικούς λόγους και όχι επειδή ήταν εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους.
"Δεν την δέχθηκαν ως νότια Κύπρο. Έγινε δεκτή ως Κύπρος. Δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος. Υπάρχει η τοπική διοίκηση της νότιας Κύπρου. Επειδή, υπάρχει Βόρεια Κύπρος και μια πράσινη γραμμή υπάρχει μεταξύ τους. Ποιος είναι εκεί στην πράσινη γραμμή; Μονάδες ασφαλείας του ΟΗΕ. Απολύτως καμία χώρα εντός της ΕΕ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει προβλήματα ασφάλειας. Αυτό το μέρος έχει ένα τέτοιο εσωτερικό πρόβλημα" είπε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Σε άρθρο της εφημερίδας «Γενίν Ντουζέν», δημοσιογράφος ανέφερε: "ο κ. πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει μια χώρα που ονομάζεται Κύπρος" και συμπλήρωσε: "σε μια χώρα που λέγεται Κύπρος τι δουλειά έχουν 40.000 δικοί σου στρατιώτες; Γιατί η σημαία του κυματίζει σε κάθε γωνιά; Ποιος είσαι εσύ και όταν το θέμα των Βαρωσίων έρχεται στην ημερήσια διάταξη μπορείς να πεις σαν να ήταν ιδιοκτησία σου ότι "εγώ δεν θα δώσω σπιθαμή γης στην Κύπρο ακόμη και για την πλήρη ένταξη"; διερωτάται στο άρθρο.
Είναι σαφές ότι ο Ερντογαν εκμεταλλεύεται το κενό που υπάρχει από την αδυναμία στην οποία εχει περιέλθει η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος που δοκιμάζονται από την κρίση. Καθώς δε το κλίμα δε είναι καθόλου καλό για τον Τούρκο πρωθυπουργό και η δυσαρέσκεια για την πολιτική του έχει ξεπεράσει τα σύνορα και τον Ατλαντικό, είναι προφανές ότι θα δοκιμάσει να αυξήσει την δημοτικότητα του μέσω της γνωστής τακτικής δημιουργίας πολεμικού κλίματος με την Ελλάδα. Το ζήτημα είμαι κατα πόσο η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη να αξιοποιήσει τις εσωτερικές τριβές. τις φωνές που αμφισβητούν τον «σουλτάνο» της Άγκυρας οι οποίες πολλαπλασιάζονται και πλέον αφορούν ισχυρα στελέχη του κόμματος οι οποίοι θεωρούνταν ως εκ των εξ απορρήτων του πρωθυπουργού. Το σχέδιο ανατροπής του Ερντογάν από τη θέση του επικεφαλής του ισλαμιστικού AKP και η αντικατάστασή του από κάποιον πιο… «μετριοπαθή»,  φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξελιξη και η Αθήνα οφείλει να είναι υποψιασμένη για τις παράπλευρες απώλειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.