Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012

«Εφυγε» ένας μεγάλος δάσκαλος


Πέρασε στα ψιλά, μέσα στο κυκεώνα πολιτικών επαφών, επικείμενων μέτρων, απειλών αποχώρησης από την ευρωζώνη, ακόμα και αυτών των αλλαγών στο νόμο για τα ΑΕΙ. Η ανέχεια και η αβεβαιότητα για το αύριο δεν αφήνουν χώρο σε τέτοιες ειδήσεις. Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος  δάσκαλος Χρίστος Τσολάκης,  που  άφησε  έντονο  το στίγμα του στη σύγχρονη   ελληνική γλωσσολογία  και τα γράμματα. Θυμήθηκα τον φιλόλογό μου στο Λύκειο, τον άνθρωπο που του χρωστώ την αγάπη μου για τα αρχαία ελληνικά και τη ελληνική γλώσσα. Πόσο θαύμαζε τους "δασκάλους": Κακριδή, Πολίτη, Τσολάκη.

Ποιός ήταν όμως ο Χρίστος  Τσολάκης; Ο ομότιμος καθηγητής νεοελληνικής γλώσσας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, γεννήθηκε το 1935 στο εγκαταλειμμένο σήμερα χωριό της
ορεινής Πιερίας Μόρνα (Σκοτεινά). Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Κατερίνης το 1952 ως αριστούχος και εισήχθη στη Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ απ’ όπου αποφοίτησε το 1957 με δασκάλους τους: Εμμανουήλ Κριαρά, Απόστολο Βακαλόπουλο, Νικόλαο Ανδριώτη, Ιωάννη Κακριδή και Λίνο Πολίτη.
Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Κλασικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία, όπου και δίδαξε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Υπηρέτησε στη γενική εκπαίδευση ως καθηγητής, σχολικός σύμβουλος και μετείχε στις επιτροπές που εργάστηκαν για την εισαγωγή και την καλλιέργεια της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση και στο δημόσιο βίο. Ήταν επικεφαλής των συγγραφικών ομάδων οι οποίες, με τη συνεργασία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, έγραψαν τα βιβλία "Νεοελληνική γλώσσα" για το γυμνάσιο και "Έκφραση - Έκθεση" για το λύκειο. Ασχολήθηκε με θέματα γλώσσας, διδασκαλίας της γλώσσας και επιμόρφωσης των
εκπαιδευτικών δίνοντας πλήθος διαλέξεων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό ενώ είχε
τιμηθεί πολλές φορές από Ελληνικά και Ξένα Πανεπιστήμια.   Υπήρξε ο ιδρυτής του Μουσείου Εκπαίδευσης και Παιδείας στη Βέροια, ενός πρωτοπόρου θεσμού που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Βέροιας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.  Επί 12 συνεχή χρόνια (τη δεκαετία του ΄90) πραγματοποίησε σειρά εκπομπών στο ραδιοφωνικό σταθμό 9.58 της ΕΤ-3με τίτλο «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική».

Ο Τσολάκης με τις    ιδέες   του   επηρέασε   την πορεία  των εκπαιδευτικών θεμάτων στη χώρα, ήταν από τα   πρόσωπα – σύμβολα  που  σχεδίασαν την γλωσσική μετταρρύθμιση, ενώ  η συμβολή του ήταν  σημαίνουσα  στην εξέλιξη της   ελληνικής  φιλοσοφίας.
Αυτό όμως, που χαρακτηρίζει την στάση και τη φιλοσοφία της ζωής του είναι η άποψη που εξέφρασε  ότι  «οι γλώσσες ακολουθούν τις κοινωνίες. Όταν χειροτερεύουν οι κοινωνίες, χειροτερεύουν οι έννοιες που διέπουν τη ζωή, χειροτερεύει και η γλώσσα που τις εκφράζει. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πλουτίζει. Προστίθενται νέες έννοιες που εκφράζουν την ευτέλεια που μας διέπει….».
Ο δάσκαλος θα είναι πάντα επίκαιρος.....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.