Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

3η Σεπτέμβρη…μία επέτειος πολλές προκλήσεις…


Το ΠΑΣΟΚ κλείνει πλέον τα 49 έτη, έχοντας περάσει δια πυρός και σιδήρου τα χρόνια της κρίσης. Η ίδρυση του, το μακρινό 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ήρθε να ταράξει τα νερά της πολιτικής ζωής, από την μια με τον συνειρμό της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843 – τότε που ο λαός απαίτησε Σύνταγμα από τον Όθωνα - και από την άλλη με την επαναστατική είσοδο του Παπανδρέου, ο οποίος δεν δέχθηκε την ανασύσταση της Ένωσης Κέντρου, αλλά εισέβαλε στην πολιτική σκηνή με το ανατρεπτικό σοσιαλιστικό του Κίνημα.  

Ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε τη διακήρυξη της ίδρυσης του Κινήματος, τις αρχές και τους στόχους του, που ουσιαστικά είχαν σφυρηλατηθεί κατά τη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα στις εξορίες, στις φυλακές, στις κινητοποιήσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Η 3η Σεπτέμβρη έφερε τη ρήξη με το προδικτατορικό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κατεστημένο και την απαρχή μιας πολιτικής αναγέννησης στη χώρα  από το λαϊκό κίνημα, Ήταν το ΠΑΣΟΚ που ανέδειξε στο δημόσιο βίο νέες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις από το φυτώριο των αγωνιστών ενάντια στη δικτατορία. Ενώ, το ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκε στον πολιτικό φορέα που  διέδωσε τις  σοσιαλιστικές ιδέες  και αρχές σε μαζική κλίμακα,. Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τις επιλογές του συνέπραξε στην συμμαχία των γενιών της εθνικής αντίστασης, του 114, της αντιδικτατορικής αντίστασης, του πολυτεχνείου και της μεταπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στην εξουσία το 1981 αγωνιζόμενο για: ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Στόχους που εκφράζαν μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Η άνοδος στην εξουσία σηματοδότησε κοσμογονικές αλλαγές στη χώρα και άλλαξε τον πολιτικό και τον κοινωνικό χάρτη της.

Με την παρόδο των ετών και την φθορά από την άσκηση της εξουσίας, πολλές Κασσάνδρες μίλησαν για το τέλος του Κινήματος, αλλά η αντοχή του, η ανάκαμψη, έστω και με αργούς ρυθμούς, αποδεικνύει το δεσμό, τις βαθιές ρίζες του στο λαό.

Ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου θεωρούσε  ότι "Η ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί πράγματι ένα κλασσικό πολιτικό κείμενο και καθοδηγεί τις σκέψεις και τις πράξεις μας σήμερα, όπως και θα τις καθοδηγεί και στα χρόνια που έρχονται. Περιέχει μεγάλες θέσεις γι' ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. ...... Την ακλόνητη τοποθέτησή μας για ειρήνη, ύφεση, περιορισμό των εξοπλισμών και απάλειψη των πυρηνικών όπλων από την ήπειρό μας. Την πίστη μας στη λαϊκή κυριαρχία που εκφράζεται και από ολόκληρη την προσπάθειά μας ν' αποκεντρώσουμε πόρους και αρμοδιότητες και να ζωντανέψουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία έτσι, μεταβάλλεται σ' ένα πλαίσιο λαϊκής δράσης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Τη σταθερή μας γραμμή για την κοινωνική απελευθέρωση, για τη χειραφέτηση των μη προνομιούχων. Για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, που, όπως τον βλέπουμε εμείς και όπως τον μετουσιώνουμε με την πάροδο του χρόνου σε συγκεκριμένη πραγματικότητα, πιστεύω ότι είναι πραγματικά, μια νέα προσφορά σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί στηριζόμαστε ταυτόχρονα στην ελευθερία, στον πλουραλισμό, στην αποκέντρωση, στη συμμετοχή, στην αυτοδιαχείριση".

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας μπορούσε άλλωστε να υποστηρίζει ότι :"Νομίζω πως μπορεί να είμαστε περήφανοι για την εξωτερική μας πολιτική. Δεν είναι τυχαίο, ότι επί των ημερών μας, η Ελλάδα ως έθνος και ως λαός, απέκτησε για πρώτη φορά ύστερα από πολλές-πολλές δεκαετίες, τη δική της ανεξάρτητη φωνή, αξιοπρέπεια και μεγάλο κύρος.

Είχαμε πράγματι υποσχεθεί μια άλλη πορεία για τα μεγάλα εθνικά μας θέματα. Χαράξαμε μια άλλη εξωτερική πολιτική, γνήσια πολυδιάστατη, ανεξάρτητη, πατριωτική, περήφανη. Προχωρήσαμε αταλάντευτα στην ολοκλήρωση του σχήματος της θέσης της χώρας μας μέσα στο διεθνές πλέγμα δυνάμεων, αλλά με βήματα μετρημένα και ρεαλιστικά.

Γιατί πραγματικά αν κανείς δεν μετρήσει κάθε βήμα και δεν το εντάξει σε μια στρατηγική που παίρνει υπόψη της τον συσχετισμό δυνάμεων, τότε δεν κάνει καμιά προσφορά. Αντίθετα υπονομεύει την πορεία της χώρας προς μια νέα Ελλάδα, προς τη μεγάλη Αλλαγή..."

Επίσης, ουσιαστικά με βάση τις αρχές του Κινήματος ο Παπανδρέου εγγυήθηκε ότι :"…….Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, έχουμε διακηρύξει πως δεν υπάρχουν δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί εργαζόμενοι. Δεν υπάρχουν δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί μη προνομιούχοι Έλληνες. Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι αλληλέγγυο με όλους τους άνθρωπος του μόχθου και της δημιουργίας. Δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική τους θέση και η κομματική τους προτίμηση. Μας ενώνει η κοινωνική προέλευση. Μας ενώνει το μακροπρόθεσμο συμφέρον τους και τούτο υπηρετούμε. Για τούτο ανοίγουμε διάπλατα τις καρδιές μας και τις πόρτες μας.

Δίνουμε το χέρι μας σε όλους τους μη προνομιούχους Έλληνες. Τα μόνιμα συμφέροντά τους εκφράζονται μονάχα από ένα Κίνημα, από το ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό βροντοφωνούμε όχι στη μισαλλοδοξία, όχι στο σπόρο της διάσπασης και του διχασμού. Καλούμε την ηγεσία της Ν.Δ. ν' αναμετρήσει τις ευθύνες της, να τιθασεύσει τις υστερικές εκρήξεις της. Να τερματίσει τους τυφλούς κι άγονους φανατισμούς. Να σταματήσει την κατολίσθησή της προς επικίνδυνες για τον τόπο ακροδεξιές τοποθετήσεις.

Το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι μήνυμα ενότητας και συμφιλίωσης. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ ούτε ήταν ούτε είναι πολιτική πυγμής και εκδίκησης. Αντίθετα είναι πολιτική αλληλεγγύης, αδελφοσύνης και ομοψυχίας. Αυτό που είπα την πρώτη στιγμή, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών του '81, το επαναλαμβάνω και τώρα γιατί είναι αληθινό: Η Κυβέρνηση είναι Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων....……….Το ΠΑΣΟΚ, μέσα από τη λαϊκή ετυμηγορία, έφερε στο Κοινοβούλιο το 1974 και το 1977 - και ολοκλήρωσε το 1981 - μια ειρηνική, δημοκρατική, ανεπανάληπτη τομή. Η ανανέωση του Κοινοβουλίου μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια κοινοβουλευτική επανάσταση. Μπορεί να παραλληλιστεί μόνο με το 1909. Έθεσε τέρμα στα τζάκια, στα κατασκευασμένα και προκατασκευασμένα ονόματα και στα παραδοσιακά συστήματα εκλογικής πελατείας.

Η κοινωνική σύνθεσή μας είναι γνήσια λαϊκή. Η πολιτική μας σύνθεση είναι αγωνιστική, μιας και διασταυρώνονται - για να το επαναλάβω - με αυθεντικούς εκφραστές τους, 3 γενιές. Η γενιά της Αντίστασης, η γενιά των ανένδοτων αγώνων, η γενιά του αγώνα ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών…..

……Είναι αλήθεια ότι παραλάβαμε την Κυβέρνηση της χώρας σε μια περίοδο μεγάλης δομικής οικονομικής κρίσης, σε παγκόσμια κλίμακα. Αλλά είμαι αισιόδοξος. Το αισθητήριο μου μου λέει ότι - άσχετα από τις δυσχέρειες που μπορεί ν' αντιμετωπίσουμε και θ' αντιμετωπίσουμε πολλές - ο λαός γνωρίζει ότι αυτό το Κίνημα είναι δικό του, πηγάζει από τον ίδιο και υπηρετεί τον ίδιο πιστά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα είμαστε Κυβέρνηση για πολλά - πολλά χρόνια".

Ολα αυτά δεν είναι απλά λόγια μιας πολιτικής προσωπικότητας που ανηκουν στο παρελθόν. Είναι επιταγές που ορίζουν το παρόν και εγγυώνται το μέλλον. Σήμερα οι στόχοι της 3η; Σεπτέμβρη επίκαιροι όσο ποτέ ενάντια στον διχασμό, τον ρατσισμό, τα ψευδεπίγραφα διλλήμματα για περισσότερη και ουσιαστική δημοκρατία, δικαιώματα,  δικαιοσύνη,  συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, ισότητα στις ευκαιρίες.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περι Αστικής Ανθεκτικότητας και άλλων δαιμόνων....

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την πανδημία, η διεθνής κοινότητα, η Ε.Ε στράφηκαν στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης των δομών της πολιτικής προστασίας και απαίτησης της πρόληψης των καταστροφών.  Η επιδημία Covid-19 δημιουργησε νέες προκλήσεις για την ανάπτυξη έξυπνων και βιώσιμων πόλεων. Έχει αποδειχθεί ότι δεν αρκεί πλέον να εστιάζουμε μόνο στην παροχή υπηρεσιών για ποιότητα ζωής ή για ένα καλύτερο οικοσύστημα. Πρέπει να προετοιμάσουμε τις πόλεις έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται, να συντηρούν και να διασφαλίζουν τις υπηρεσίες της πόλης και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ενόψει των επικείμενων κινδύνων. Μεγάλα ποσά  διανεμήθηκαν για σχεδια εκτάκτων αναγκών, καθώς και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων με "έξυπνες" ψηφιακά ενεργοποιημένες υπηρεσίες που συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα με συστήματα  προειδοποίησης και αντιμετώπισης κινδύνων (πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιάς, σεισμού κ.λπ.) εντός των ορίων του δήμου. Αυτο σημαίνει εγκα

Αν ζούσε ο Τσέ...

Κάθε επανάσταση έχει τους ήρωες της. ...Κάθε επανάσταση εξατμίζεται και αφήνει ένα κατακάθι γραφειοκρατίας, έλεγε ο Franz Kafka «Η "ηρωική γενιά του πολυτεχνείου" εξαργύρωσε τους "αγώνες" της με υπουργεία, βίλες, κότερα και πολλά εκατομμύρια. Οδήγησε τη χώρα στο σημερινό χάος του χρέους, της ανεργίας και των χιλιάδων αυτοκτονιών», προκάλεσε με την δήλωσή της η Χρυσή Αυγή. Εκτός όμως, από τους δηλωμένους φασίστες που από χρόνια προβάλουν αυτή τη θεωρία, μαζί με την επίσης, εξοργιστική άποψη ότι δεν υπήρξαν νεκροί στο πολυτεχνείο, υπάρχουν και πολλοί άλλοι, οι οποίοι προσπαθώντας να αιτιολογήσουν την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα, ρίχνουν το "ανάθεμα" σε μια ολόκληρη γενιά. Ναι, κάποιοι εξαργύρωσαν τους αγώνες. Ναι, κάποιοι βουτήχτηκαν στην διαφθορά. "Πολίτες, φοβούμαι πως η επανάσταση, όπως ο Κρόνος, θα φάει διαδοχικά όλα της τα παιδιά και θα δημιουργήσει ένα δεσποτισμό με όλους τους κινδύνους που τον συνοδεύουν" ήταν τα τελευταία λόγι

Ένας πρωθυπουργός που ήθελε να γίνει αόρατος

« Στο υπόλοιπο της συνόδου κρατούσα το κεφάλι χαμηλά, για να περάσω όσο γίνεται απαρατήρητος » Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο Την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στις βροχερές Κάννες, στις 2 Νοεμβρίου του 2011, εν αναμονή της συνόδου κορυφής του G20 περιγράφει ο Θαπατέρο στο βιβλίο του "το Δίλημμα". Πριν από δύο ημέρες, ο έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακοινώσει δημοψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε και να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το μέλλον του κοινού νομίσματος ήταν αβέβαιο, όχι χωρίς την ευθύνη των Ευρωπαίων και κυρίως των Γαλλογερμανών αλλά οι γύπες των διεθνών αγορών ομολόγων είχαν εκδηλώσει έντονο εκνευρισμό και πίεζαν την περάτωση των πυρετικών διαβουλεύσεων για να καθορίσουν τη στάση τους. Η Αγκελα Μέρκελ εξομολογείται ο Ισπανός πρώην πρωθυπουργός, Θαπατέρο τον πλησιάζει και χωρίς καμία εισαγωγή, του λέει: Τι θα λέγατε να πάρετε έκτακτο δάνειο 50 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Σκοπεύω να προτείνω και στον Σίλβιο Μπερλουσκ