Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο κακός μήνας Δεκέμβρης

Είναι προτιμότερο να πεθάνεις από την πείνα έχοντας επιτύχει να μην σε ταράξει η λύπη και ο φόβος, παρά να ζεις έχοντας άφθονα υλικά αγαθά, αλλά μέσα σου γεμάτος ταραχή. 
Επίκτητος


Ένα παιδί ανδρώθηκε σκληρά μια νύχτα του Δεκέμβρη. Το κράτος- γι αυτόν - του στέρησε ένα φίλο και ένα "φυσιολογικό" πέρασμα στη νεότητα.
Επέλεξε να κάνει το κράτος εχθρό...επέλεξε ένα δρόμο που το καλό και το κακό συγχέονται στα μάτια και τα αυτιά  της κοινωνίας. Η αναρχία, που όλοι μας φλερτάραμε στα φοιτητικά μας χρόνια- πολλοί και αργότερα, τον κέρδισε, άσχετα από τον τρόπο που το παιδί αυτό-συνειδητά ή ασύνειδα - επέλεξε να την υπηρετήσει ή να την "εφαρμόσει".
Σήμερα, λίγα μόλις χρόνια μετά το δραματικό συμβάν που ανέτρεψε τη ζωή του, έρχεται και πάλι αντιμέτωπος με το "Κράτος".
Ο Ρωμανός μέσα από από τη φυλακή έδωσε εξετάσεις και πέρασε στα ΤΕΙ. Η πολιτεία θέλησε να τον βραβεύσει με έπαινο και χρηματικό βραβείο, ακόμα και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα αρνήθηκε όλα και ζήτησε μόνο αυτό που ο νόμος του παραχωρεί ως δικαίωμα, την εκπαιδευτική άδεια.
Το Σύστημα αρνείται πεισματικά, κάτι που παραχωρεί, χωρίς δεύτερη σκέψη, σε δολοφόνους και βιαστές. Δεν έχει σημασία τι έκανε ο Ρωμανός, αλλά το αν εφαρμόζεται η ισονομία, αν έχει ίσα δικαιώματα με  τους υπόλοιπους κρατούμενους.
Πώς μπορεί να βραβεύεται για κάτι που του απαγορεύεται να παρακολουθήσει;
Πόσο σίγουρο (για τη δύναμή του) είναι το Σύστημα που αρνείται σε κάποιον την γνώση, την παιδεία;
Ο φόβος της απόδρασης δεν αντιμετωπίζεται με άλλες λύσεις;
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα ήταν λύση ΑΝ εξαρχής οριζόταν η επιλογή αυτή για όλους τους κρατούμενους.

Ο Ρωμανός δεν είναι ήρωας - έχει την πίστη, την φλόγα και το πείσμα της νιότης του. Και το Σύστημα αντιδρώντας σπασμωδικά,  τον δικαιώνει. 
Ο Ρωμανός δεν διώκεται για τις ιδέες του- κανείς δεν διώκεται για τις ιδέες του σε μια δημοκρατία. Διώκεται για τις αξιόποινες πράξεις που διέπραξε. Το δε Σύστημα, παρότι θέλει να αποκαλείται σωφρονιστικό, ουδόλως λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Όταν ο νομοθέτης προβλέπει την δυνατότητα σε έναν κρατούμενο να σπουδάσει, έχει ως τελικό στόχο την επανένταξή του στην κοινωνία. Ας δώσει αυτή την ευκαιρία και στο Ρωμανό.
Πόσο πιο απέναντι μπορεί να φέρει αυτό το παιδί;
Πόσες φορές ακόμα να το σκοτώσει;
Κάποιοι επιχειρούν να βγάλουν από αυτή την ιστορία πολιτικά οφέλη κι άλλοι να δείξουν πυγμή, αλλά τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στην πιθανότητα της ανήκεστου βλάβης της υγείας του Ρωμανού ή ακόμα και του απευκταίου.
Τι θα συμβεί αν πάθει κάτι ο Ρωμανός δεν το φαντάζονται ή μήπως το επιδιώκουν;
Όχι άλλο αίμα το Δεκέμβρη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περι Αστικής Ανθεκτικότητας και άλλων δαιμόνων....

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την πανδημία, η διεθνής κοινότητα, η Ε.Ε στράφηκαν στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης των δομών της πολιτικής προστασίας και απαίτησης της πρόληψης των καταστροφών.  Η επιδημία Covid-19 δημιουργησε νέες προκλήσεις για την ανάπτυξη έξυπνων και βιώσιμων πόλεων. Έχει αποδειχθεί ότι δεν αρκεί πλέον να εστιάζουμε μόνο στην παροχή υπηρεσιών για ποιότητα ζωής ή για ένα καλύτερο οικοσύστημα. Πρέπει να προετοιμάσουμε τις πόλεις έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται, να συντηρούν και να διασφαλίζουν τις υπηρεσίες της πόλης και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ενόψει των επικείμενων κινδύνων. Μεγάλα ποσά  διανεμήθηκαν για σχεδια εκτάκτων αναγκών, καθώς και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων με "έξυπνες" ψηφιακά ενεργοποιημένες υπηρεσίες που συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα με συστήματα  προειδοποίησης και αντιμετώπισης κινδύνων (πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιάς, σεισμού κ.λπ.) εντός των ορίων του δήμου. Αυτο σημαίνει εγκα

Αν ζούσε ο Τσέ...

Κάθε επανάσταση έχει τους ήρωες της. ...Κάθε επανάσταση εξατμίζεται και αφήνει ένα κατακάθι γραφειοκρατίας, έλεγε ο Franz Kafka «Η "ηρωική γενιά του πολυτεχνείου" εξαργύρωσε τους "αγώνες" της με υπουργεία, βίλες, κότερα και πολλά εκατομμύρια. Οδήγησε τη χώρα στο σημερινό χάος του χρέους, της ανεργίας και των χιλιάδων αυτοκτονιών», προκάλεσε με την δήλωσή της η Χρυσή Αυγή. Εκτός όμως, από τους δηλωμένους φασίστες που από χρόνια προβάλουν αυτή τη θεωρία, μαζί με την επίσης, εξοργιστική άποψη ότι δεν υπήρξαν νεκροί στο πολυτεχνείο, υπάρχουν και πολλοί άλλοι, οι οποίοι προσπαθώντας να αιτιολογήσουν την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα, ρίχνουν το "ανάθεμα" σε μια ολόκληρη γενιά. Ναι, κάποιοι εξαργύρωσαν τους αγώνες. Ναι, κάποιοι βουτήχτηκαν στην διαφθορά. "Πολίτες, φοβούμαι πως η επανάσταση, όπως ο Κρόνος, θα φάει διαδοχικά όλα της τα παιδιά και θα δημιουργήσει ένα δεσποτισμό με όλους τους κινδύνους που τον συνοδεύουν" ήταν τα τελευταία λόγι

Ένας πρωθυπουργός που ήθελε να γίνει αόρατος

« Στο υπόλοιπο της συνόδου κρατούσα το κεφάλι χαμηλά, για να περάσω όσο γίνεται απαρατήρητος » Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο Την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στις βροχερές Κάννες, στις 2 Νοεμβρίου του 2011, εν αναμονή της συνόδου κορυφής του G20 περιγράφει ο Θαπατέρο στο βιβλίο του "το Δίλημμα". Πριν από δύο ημέρες, ο έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακοινώσει δημοψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε και να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το μέλλον του κοινού νομίσματος ήταν αβέβαιο, όχι χωρίς την ευθύνη των Ευρωπαίων και κυρίως των Γαλλογερμανών αλλά οι γύπες των διεθνών αγορών ομολόγων είχαν εκδηλώσει έντονο εκνευρισμό και πίεζαν την περάτωση των πυρετικών διαβουλεύσεων για να καθορίσουν τη στάση τους. Η Αγκελα Μέρκελ εξομολογείται ο Ισπανός πρώην πρωθυπουργός, Θαπατέρο τον πλησιάζει και χωρίς καμία εισαγωγή, του λέει: Τι θα λέγατε να πάρετε έκτακτο δάνειο 50 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Σκοπεύω να προτείνω και στον Σίλβιο Μπερλουσκ