Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013

Ένας ποιητής για την Κύπρο...

πίσω πρώτος δεξιά από τον Α. Παπανδρέου
Ο Γιάννης Κουτσοχέρας από κάθε θέση που κατείχε, βουλευτής, ευρωβουλευτής, μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρέσβης στην Ουνέσκο  αγωνίστηκε με πάθος για τις ιδέες του και για την ευόδωση του αγώνα για τα δίκαια του πολύπαθου Κυπριακού λαού. Όμως, ο Γιάννης Κουτσοχέρας υπήρξε πάνω από όλα Ποιητής. Ο πολιτικός Κουτσοχέρας σκέφτεται, γράφει  και μιλά με την καρδιά του Ποιητή.
Η αγωνία του για τα γεγονότα και η ανάγκη του να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις τον Κυπριακό αγώνα αντικατοπτρίζεται στο σημείωμα της 22ας Ιουλίου 1974, «το ΚΑΤΗΓΟΡΩ» (ενός ΄Έλληνος - που όμως έσβησε τελικά στο χειρόγραφο, για να αφήσει μόνο το όνομα του και τον τίτλο του πρώην βουλευτή Αθηνών):
«Ύστερα από το ξέφρενο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Κύπρο, που την ετραυμάτισε και την αποστέρησε από τον Εθνάρχη Μακάριο, ακολουθεί και η εγκληματική εισβολή των Τούρκων που βάλλουν από αέρος, ξηράς και θαλάσσης κατά του άμαχου πληθυσμού και των νοσοκομείων της Κύπρου.
Και η γενοκτονία συντελείται υπό τα όμματα του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης. Και πίσω από όλα αυτά δρα  και κινείται η μεγάλη ένοχος, η Αμερική του Νίξον, του Κίσσιγκερ, της CIA και του πενταγώνου, που τροφοδοτεί τα ανελεύθερα συστήματα και τους ψυχρούς και θερμούς πολέμους.
Προς όλους αυτούς τους ενόχους απευθύνεται τούτο το «κατηγορώ», που είναι άλλωστε, και το «κατηγορώ» όλων των ανθρώπων της καλής θελήσεως, καθώς βλέπουν να πλήττονται η ανεξαρτησία των χωρών, οι πολιτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα του επί της γης καταδυναστευόμενου ανθρώπου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.