Ένα νέο βιβλίο ήρθε να ταράξει τα νερά, που δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ήταν και ιδιαίτερα γαλήνια. Το "Ημερολόγιο Κρίσης" του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν, περιγράφει το παρασκήνιο της δραματικής σύσκεψης του περασμένου Νοεμβρίου στις Κάννες και αξιολογεί τον ...... πολιτικό θάνατο του Γιώργου Παπανδρέου. Η πρόσκληση Παπανδρέου στις Κάννες, μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, αποτελούσε για τον ίδιο ευκαιρία να εξηγήσει εκ του σύνεγγυς στους εταίρους την εκρηκτική κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα, η οποία βρισκόταν στα όρια της αποσταθεροποίησης και της δημοκρατικής εκτροπής. Όμως, το τότε πανίσχυρο δίδυμο, Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ, είχαν μάλλον εξοργιστεί με τις δημοκρατικές ευαισθησίες του Έλληνα πρωθυπουργού και αποφάσισαν, σύμφωνα και με τον Μπαρουάν, το πολιτικό τέλος του Παπανδρέου.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας περιγράφει μέσα στο βιβλίο, σε δραματικούς τόνους πως μέσα σε δύο ημέρες -2 και 3 Νοεμβρίου 2011 – ο Γιώργος Παπανδρέου κατέρρευσε πολιτικά.
«Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το δημοψήφισμα. Η συζήτηση διαρκεί δύο ώρες χωρές διακοπή με την ένταση να είναι στα ύψη. Η Μέρκελ κάθεται απέναντι στον Παπανδρέου. Αριστερά της Μέρκελ και απέναντι στον Ομπάμα, ο Σαρκοζί. Δεξιά της Καγκελαρίου, ο Σόιμπλε. Αριστερά του Σαρκοζί, ο Ζιπέ. Κι αριστερά του Ζιπέ, εγώ.
Το κλίμα είναι βαρύ και ξεκινάει ένα μπρα ντε φερ με τον Παπανδρέου, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό του των Οικονομικών. «Σ' το λέμε ξεκάθαρα, εάν κάνεις δημοψήφισμα δεν υπάρχει σχέδιο σωτηρίας» λέει ο Σαρκοζί στον Ελληνα Πρωθυπουργό. Ο Παπανδρέου κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Με παγωμένο βλέμμα, η Μέρκελ επαναλαμβάνει στον Έλληνα Πρωθυπουργό το ίδιο πράγμα, με πολύ αποφασιστικό τρόπο. Είναι ένας ψυχολογικός πόλεμος. Η ένταση ανεβαίνει κι άλλο. Ο Σαρκοζί τού επαναλαμβάνει τους όρους μας σε στυλ τελεσιγράφου. Ο Παπανδρέου ιδρώνει, αντιστέκεται, προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει.
Ο Ομπάμα παρατηρεί τη σκηνή, ακούσει προσεκτικά. Μερικές φορές συνοψίζει τα πράγματα, ηρεμεί το παιχνίδι όταν η ένταση ανεβαίνει. Ο Παπανδρέου παίζει την καριέρα του. Ιδρώνει όλο και πιο πολύ, ταλαντεύεται από τις αρχικές του θέσεις, έπειτα καταρρέει. Στο τέλος δεν έχει άλλη επιλογή: αναγκάζεται να τοποθετηθεί υπέρ ή κατά του ευρώ. Καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί πια να ξεφύγει από αυτό το ερώτημα, υποβάλλοντας το στον λαό του. Είμαι παρών στον πολιτικό θάνατο σε ζωντανή μετάδοση. Έπειτα από δύο ώρες αντιπαράθεσης, παραδίδει τα όπλα....
...Ακολουθεί η σειρά του Μπερλουσκόνι... δεν θα αντέξει για πολύ. Παπανδρέου, Μπερλουσκόνι, δύο πρωθυπουργοί θα πέσουν. Είμαστε σε καιρό ειρήνης. Δύο πρωθυπουργοί θα πέσουν κάτω από διεθνή πίεση».
Η μαρτυρία του Γάλλου αξιωματούχου δεν κομίζει γλαύκαν εις Αθήνας, αλλά επιβεβαιώνει από την ψύχραιμη ματιά ενός τρίτου, την κορύφωση του γνωστού δράματος.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Παπανδρέου είναι ουσιαστικά, μόνος εναντίον όλων-πλην του ευγενικά ουδέτερου Ομπάμα. Ο υπουργός του επί των Οικονομικών δεν είναι στήριγμα, περιμένει να διαδεχθεί τον αρχηγό, να έχει καλές σχέσεις με αυτούς που εχει απέναντί του και...τελικά να καρπωθεί όλα τα θετικά των διαπραγματεύσεων, επιρρίπτοντας με την βοήθεια των μεγιστάνων του Τύπου και των λοιπών που λυμαίνονται χρόνια το δημόσιο χρήμα στον Παπανδρέου όλα τα αρνητικά και τα λάθη. Κανείς δεν μίλησε για την απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά. Κανείς δεν μίλησε για την δημοκρατική έκφραση του Λαού, η οποία δεν είναι μόνο η εκλογική διαδικασία.
Οι πονηριές και οι προδοσίες οφείλονται αποκλειστικά σε έλλειψη ικανότητας, είπε ο Ροσφουκώ. Και αυτό πια γίνεται όλο και πιο φανερό.
Γίναμε όλοι μάρτυρες του πολιτικού "θανάτου" του Παπανδρέου, ο οποίος προτίμησε το δρόμο της απόσυρσης, από το να θέσει τη χώρα σε κίνδυνο. Ο ίδιος είναι ήσυχος ότι αγωνίστηκε με όλο του το πάθος για την πατρίδα του, έτσι όπως έμαθε από την οικογένεια του, να είναι αφοσιωμένος στο καθήκον του, για την δημοκρατία και την Ελλάδα. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος, αλλάξαμε κυβερνήσεις, έγινα δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η Μέρκελ δίνει συγχαρητήρια για το έργο....Παπανδρέου, η κυβέρνηση των τριών λαμβάνει (;) μέτρα σκληρότερα από όσα είχε προαναγγείλει ο Παπανδρέου...ζούμε τον αργό θάνατο της χώρας...Και όλα αυτά γιατί..."ο μεν δειλός της πατρίδος, ο δε φιλόδοξος της πατρώας ουσίας εστί προδότης", είπε ο Σωκράτης ....
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου