Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H σφαγή στο Δίστομο


69 χρόνια συμπληρώθηκαν από την πιο αιματοβαμμένη μέρα στην ιστορία των Καλαβρύτων αλλά και όλης της Ελλάδας. ¨Ηταν η ημέρα που οι ναζί αφάνισαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των Καλαβρύτων, σκοτώνοντας συνολικά 1.100 άτομα.

Η Σφαγή των Καλαβρύτων ήταν ουσιαστικά τα αντίποινα των Ναζί στην εκτέλεση 77 Γερμανών στρατιωτών που είχαν αιχμαλωτίσει οι αντάρτες του ΕΛΑΣ κάποιες μέρες νωρίτερα.

Την διαταγή για την σφαγή υπέγραψε ο διοικητής της 117 Μεραρχίας Κυνηγών, υποστράτηγος Καρλ φον λε Σουίρ και τα Γερμανικά στρατεύματα έφτασαν στα Καλάβρυτα στις 9 Δεκεμβρίου 1943.

Στην δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων απάντησαν με διαβεβαιώσεις ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, προκειμένου να τους καθησυχάσουν και μάλιστα, επέστρεψαν και αρκετοί κάτοικοι που είχαν φύγει φοβούμενοι τα αντίποινα.

Παρόλα αυτά, τις επόμενες μέρες έκαψαν τα σπίτια μελών αντιστασιακών οργανώσεων και το πρωί της Δευτέρας 13ης Δεκεμβρίου έδωσαν εντολή να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι στο δημοτικό σχολείο έχοντας μαζί τους μία κουβέρτα και τρόφιμα για μία μέρα.

Αφού κλείδωσαν τα γυναικόπαιδα στο σχολείο, οδήγησαν τους άνδρες και τα αγόρια από 14 εως 65 ετών στην επονομαζόμενη  Ράχη του Καππή.

Το μεσημέρι δόθηκε το σύνθημα της εκτέλεσης. Ήταν 14:34 (σε αυτή την ώρα μένει παγωμένο μέχρι σήμερα το ιστορικό ρολόι της εκκλησίας της πόλης ).
Οι ριπές των πολυβόλων θέρισαν τους όλους άνδρες που είχαν παρατάξει στη Ράχη του Καππή, ενώ υπήρξαν 13 επιζώντες, οι οποίοι επέζησαν θαμμένοι κάτω από τα πτώματα των υπολοίπων. Στη συνέχεια, οι ναζί λεηλάτησαν και πυρπόλησαν την πόλη.
Τα γυναικόπαιδα που βρίσκονταν κλειδωμένα στο σχολείο όταν κατάλαβαν ότι θα καίγονταν  έσπασαν την πόρτα και κατάφεραν να διαφύγουν.
Μιά εκδοχή θέλει τον  φρουρό που στεκόταν μπροστά στην πόρτα να τους λυπήθηκε και να άνοιξε για να φύγουν. Φυσικά, τιμωρήθηκε με εκτέλεση.

Η σφαγή των Καλαβρύτων αποτελεί από τις πιο φριχτές και αιματοβαμμένες επιχειρήσεις των ναζί κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Καρλ φον λε Σουίρ που ήταν υπεύθυνος δεν δικάστηκε ποτέ ως εγκληματίας πολέμου, αλλά πέθανε ως αιχμάλωτος των Σοβιετικών.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περι Αστικής Ανθεκτικότητας και άλλων δαιμόνων....

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την πανδημία, η διεθνής κοινότητα, η Ε.Ε στράφηκαν στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης των δομών της πολιτικής προστασίας και απαίτησης της πρόληψης των καταστροφών.  Η επιδημία Covid-19 δημιουργησε νέες προκλήσεις για την ανάπτυξη έξυπνων και βιώσιμων πόλεων. Έχει αποδειχθεί ότι δεν αρκεί πλέον να εστιάζουμε μόνο στην παροχή υπηρεσιών για ποιότητα ζωής ή για ένα καλύτερο οικοσύστημα. Πρέπει να προετοιμάσουμε τις πόλεις έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται, να συντηρούν και να διασφαλίζουν τις υπηρεσίες της πόλης και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ενόψει των επικείμενων κινδύνων. Μεγάλα ποσά  διανεμήθηκαν για σχεδια εκτάκτων αναγκών, καθώς και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων με "έξυπνες" ψηφιακά ενεργοποιημένες υπηρεσίες που συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα με συστήματα  προειδοποίησης και αντιμετώπισης κινδύνων (πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιάς, σεισμού κ.λπ.) εντός των ορίων του δήμου. Αυτο σημαίνει ...

Προκλήσεις στη σύγχρονη Αστική Διακυβέρνηση

Οι τοπικοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι έχουν να αντιμετωπίσουν ενα συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο για τη λειτουργία της αστικής διακυβέρνησης, Αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις καθώς οι πόλεις μεγαλώνουν και μεταμορφώνονται, αλλά και η κλιματική κρίση φέρνει νέες συνθήκες, που καθιστούν τη διαχείριση των πολιτικών, των υπηρεσιών, των υποδομών και των πόρων μιας πόλης όλο και πιο περίπλοκη. Τι είναι η Αστική Διακυβέρνηση; Η αστική διακυβέρνηση είναι το περίπλοκο σύστημα που διαχειρίζεται τις πόλεις. Περιλαμβάνει τα πάντα, από πολιτικές έως καθημερινές αποφάσεις που λαμβάνονται από  τις τοπικές αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη της. Αυτό το σύστημα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων, όπως ο καθορισμός κανόνων για τη χρήση γης, τη μεταφορά, τη στέγαση και την προστασία του περιβάλλοντος και την παροχή βασικών υπηρεσιών όπως η παροχή νερού, η υγειονομική περίθαλψη και η δημόσια ασφάλεια. Η αστική διακυβέρνηση ασχολείται επίσης με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της πόλης, που περιλαμβάνει πο...

Κύπρος: 50 χρονια μετά τον πραξικόπημα και τον Αττιλα

Στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η παράνομη τουρκική εισβολή έγινε σε δύο φάσεις. Κατά τη δεύτερη φάση, η Τουρκία πήρε την πόλη της Αμμοχώστου, υπό τον έλεγχό της και έκτοτε κατέχει παράνομα πάνω από το 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά συνέπεια του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 κατά του Προέδρου Μακαρίου και της νόμιμης Κυβέρνησης της Κύπρου. Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου  πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου και μερίδα στελεχών της ΕΟΚΑ Β΄, κατ' εντολή της Χούντας των Συνταγματαρχών του Δημήτρη Ιωαννίδη. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν σε σύγκρουση με το δικτατορικό καθεστώς στην Ελλάδα, ενώ αντιμετωπιζόταν με καχυποψία από τις ΗΠΑ. Τον αποκαλούσαν ο "Κάστρο της Μεσογείου", καθώς μιλούσε για την πολιτική των Αδεσμεύτων και χαρακτήριζε τους αντιπάλους του ως "ν...