Πολλοί ξαφνιάστηκαν από την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από την Ουγγαρία , με το όνομα ''Δημοκρατία της Μακεδονίας''.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανακοίνωσε ότι η δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουγγαρίας θα εκδοθεί και επίσημα εντός της ημέρας.
Η Ουγγαρία με την κίνησή της παραβιάζει την αρχή της αλληλεγγύης, αφού δεν είναι μία τυχαία χώρα, αλλά αποτελεί μέλος της ΕΈ και του ΝΑΤΟ, κάτι που σηματοδοτεί δυσάρεστες εξελίξεις για τα ελληνικά συμφέροντα.
Επιβεβαιώνονται όσοι θεωρούσαν άκαιρη και βεβιασμένη την ένταξη χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ στην Ε.Ε. με διαδικασίες-εξπρές. Αφού οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία κράτησαν χρόνια, ενώ για τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλόκ οι Γερμανοί επέβαλλαν συνοπτικές διαδικασίες, θέλοντας να δημιουργήσουν τη δική τους σφαίρα επιρροής.
Η εξέλιξη αυτή αιφνιδίασε απόλυτα την κυβέρνηση Σαμαρά.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θυμίζουμε "έριξε" την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το Μακεδονικο, επί της πρωθυπουργίας βλέπει μία χώρα-μέλος της Ε.Ε να αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το όνομα ''Δημοκρατία της Μακεδονίας'' και έτσι φυσικά να ανοίγει το ντόμινο για αναγνωρίσεις και από άλλα κράτη- μέλη.
Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό, οι Γερμανοί θέλουν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την ένταξη των ΠΓΔΜ στην Ε.Ε, παρακάμπτοντας την ενδιάμεση συμφωνία που έθετε σαν όρο ότι θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί πριν το θέμα της ονομασίας.
Βέβαια, το θέμα δεν είναι απλό.
Όταν βρίσκεσαι ως χώρα σε "μειονεκτική" θέση- και πιο μειονεκτική από το να αναγκάζεσαι να είσαι σε καθεστώς στενής επιτήρησης από ξένα οικονομικά κέντρα δεν υπάρχει, δεν έχεις δυνατότητα ούτε να χαράσεις την εξωτερική σου πολιτική ούτε να αντιδράς δυναμικά σε προκλήσεις.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πρώτος που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, με την περίφημη φράση "ή η Ελλάδα θα φάει το χρέος, ή το χρέος θα φάει την Ελλάδα".
Ο Γιώργος Παπανδρέου παραλαμβάνοντας μια ανύπαρκτη ουσιαστικά εξωτερική πολιτική και ένα χρέος σχεδόν στο διπλάσιο από όσο παρουσιαζόταν είχε προβλέψει στο υπουργικό του συμβούλιο ότι «το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας απειλεί την εθνική μας κυριαρχία για πρώτη φορά από το 1974».
Για να καταφέρει η χώρα να ασκήσει εθνική εξωτερική πολιτική σε αυτές τις συνθήκες που έχει περιέλθει χρειάζεται μια ηγετική φυσιογνωμία, η οποία βέβαια, δεν είναι ο Σαμαράς.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου