Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η μια πλευρά του Ιανού


Φήμες κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό για ένα βιβλίο που ετοιμάζει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος δεκαεννιά χρόνια μετά την πτώση της κυβέρνησης του περιγράφει την δική του εκδοχή για εκείνη την ταραγμένη περίοδο.

Το ¨"Βήμα της Κυριακής" δημοσίευσε ότι θα περιλαμβάνει επισημάνσεις του Μητσοτάκη για το πως έφθασε η χώρα στη μέγκενη του ΔΝΤ, καθώς ασκεί κριτική, τόσο στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή όσο και  Γ. Παπανδρέου για την πολιτική που ακολούθησαν, ενώ εκφράζεται θετικά για την πρώτη τετραετία του Κ. Σημίτη, στον οποίο αναγνωρίζει ότι έκανε προσπάθεια να συνεχιστεί η δημοσιονομική πολιτική που ξεκίνησε επί των ημερών Μητσοτάκη, αλλά δυστυχώς, δεν συνέχισε μετά το 2000. 
Ο Μητσοτάκης ασκεί σκληρή κριτική στις πολιτικές που εφήρμοσαν ο Κ. Καραμανλής την περίοδο 2004-2009 και ο Γ. Παπανδρέου μετά το 2009, θεωρώντας ότι με τις επιλογές τους συνέβαλαν ώστε να φθάσουμε σήμερα "στο χείλος του γκρεμού, αφού δεν ακολούθησαν τη δική του συνταγή νοικοκυρέματος και απελευθέρωσης της οικονομίας". Και βέβαια, θεωρεί δεδομένο ότι αν η δική του κυβέρνηση είχε αφεθεί να συνεχίσει το έργο της δεν θα είχαμε φθάσει σήμερα στα πρόθυρα της καταστροφής, ούτε θα είχαμε ανάγκη από την τρόικα και το ΔΝΤ.

Η αυτοκριτική σε πολιτικούς δεν είναι φαινόμενο που συναντά κανείς συχνά. 
Ο Μητσοτάκης επιμελώς, ξεχνά ίσως, ότι αν δεν είχε χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να ρίξει τον Ανδρέα Παπανδρέου και να αναλάβει την εξουσία, τα πράγματα να έπαιρναν διαφορετική τροπή.  Ή μήπως δε θυμάται ότι το κόμμα του καυτηρίαζε την πολιτική λιτότητας του Παπανδρέου και είχαν κατεβάσει κόσμο στο Σύνταγμα να διαδηλώσει με άδειες κατσαρόλες....Ότι η χώρα κυλίστηκε στη δυσωδία των σκανδάλων ανέκοψε τις όποιες προσπάθειες σταθεροποίησης της οικονομίας. Οτι εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου, που δικαιώθηκε πανηγυρικά λίγο αργότερα, είχαν συνασπιστεί (και τότε, όπως και πριν ενα χρόνο εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου) το λεγόμενο "μέτωπο των εκδοτών" (και όχι μόνο)
Επίσης, θα ήταν καλό να δούμε πως κρίνει το γεγονός ότι οι "μαθητευόμενοι μάγοι" του νεοφιλελευθερισμού της κυβέρνησης του, που κατάρτησαν δύο προγράμματα σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατι αυτά οποία απέτυχαν.
Από την άλλη, πως μπορεί να βάζει στην ίδια μοίρα την κυβέρνηση Καραμανλή με το ξέφρενο πάρτυ σπατάλης και τα πραγματικά σκάνδαλα, που υποστήριζε ότι έχει θωρακίσει την ελληνική οικονομία αλλά εκτόξευσε το χρέος σε μεγέθη που η κυβέρνηση Παπανδρέου με όλες τις προσπάθειες μεταρρύθμισης που έκανε δεν κατάφερε να το τιθασέψει, παλεύοντας σε αντίξοες συνθήκες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Οι αυτοβιογραφίες προσφέρουν υλικό στους ιστορικούς του μέλλοντος, υπό την προϋπόθεση ότι συμβάλουν στην διαλεύκανση άγνωστων πτυχών της ιστορίας, για τη σύνθεση των πολλών αντιφατικών έως και αντικρουόμενων απόψεων και όχι στην ανάδειξη του "εγώ" της προσωπικότητας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περι Αστικής Ανθεκτικότητας και άλλων δαιμόνων....

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την πανδημία, η διεθνής κοινότητα, η Ε.Ε στράφηκαν στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης των δομών της πολιτικής προστασίας και απαίτησης της πρόληψης των καταστροφών.  Η επιδημία Covid-19 δημιουργησε νέες προκλήσεις για την ανάπτυξη έξυπνων και βιώσιμων πόλεων. Έχει αποδειχθεί ότι δεν αρκεί πλέον να εστιάζουμε μόνο στην παροχή υπηρεσιών για ποιότητα ζωής ή για ένα καλύτερο οικοσύστημα. Πρέπει να προετοιμάσουμε τις πόλεις έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται, να συντηρούν και να διασφαλίζουν τις υπηρεσίες της πόλης και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ενόψει των επικείμενων κινδύνων. Μεγάλα ποσά  διανεμήθηκαν για σχεδια εκτάκτων αναγκών, καθώς και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων με "έξυπνες" ψηφιακά ενεργοποιημένες υπηρεσίες που συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα με συστήματα  προειδοποίησης και αντιμετώπισης κινδύνων (πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιάς, σεισμού κ.λπ.) εντός των ορίων του δήμου. Αυτο σημαίνει ...

Προκλήσεις στη σύγχρονη Αστική Διακυβέρνηση

Οι τοπικοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι έχουν να αντιμετωπίσουν ενα συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο για τη λειτουργία της αστικής διακυβέρνησης, Αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις καθώς οι πόλεις μεγαλώνουν και μεταμορφώνονται, αλλά και η κλιματική κρίση φέρνει νέες συνθήκες, που καθιστούν τη διαχείριση των πολιτικών, των υπηρεσιών, των υποδομών και των πόρων μιας πόλης όλο και πιο περίπλοκη. Τι είναι η Αστική Διακυβέρνηση; Η αστική διακυβέρνηση είναι το περίπλοκο σύστημα που διαχειρίζεται τις πόλεις. Περιλαμβάνει τα πάντα, από πολιτικές έως καθημερινές αποφάσεις που λαμβάνονται από  τις τοπικές αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη της. Αυτό το σύστημα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων, όπως ο καθορισμός κανόνων για τη χρήση γης, τη μεταφορά, τη στέγαση και την προστασία του περιβάλλοντος και την παροχή βασικών υπηρεσιών όπως η παροχή νερού, η υγειονομική περίθαλψη και η δημόσια ασφάλεια. Η αστική διακυβέρνηση ασχολείται επίσης με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της πόλης, που περιλαμβάνει πο...

Κύπρος: 50 χρονια μετά τον πραξικόπημα και τον Αττιλα

Στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η παράνομη τουρκική εισβολή έγινε σε δύο φάσεις. Κατά τη δεύτερη φάση, η Τουρκία πήρε την πόλη της Αμμοχώστου, υπό τον έλεγχό της και έκτοτε κατέχει παράνομα πάνω από το 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά συνέπεια του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 κατά του Προέδρου Μακαρίου και της νόμιμης Κυβέρνησης της Κύπρου. Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου  πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου και μερίδα στελεχών της ΕΟΚΑ Β΄, κατ' εντολή της Χούντας των Συνταγματαρχών του Δημήτρη Ιωαννίδη. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν σε σύγκρουση με το δικτατορικό καθεστώς στην Ελλάδα, ενώ αντιμετωπιζόταν με καχυποψία από τις ΗΠΑ. Τον αποκαλούσαν ο "Κάστρο της Μεσογείου", καθώς μιλούσε για την πολιτική των Αδεσμεύτων και χαρακτήριζε τους αντιπάλους του ως "ν...