Φήμες κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό για ένα βιβλίο που ετοιμάζει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος δεκαεννιά χρόνια μετά την πτώση της κυβέρνησης του περιγράφει την δική του εκδοχή για εκείνη την ταραγμένη περίοδο.
Το ¨"Βήμα της Κυριακής" δημοσίευσε ότι θα περιλαμβάνει επισημάνσεις του Μητσοτάκη για το πως έφθασε η χώρα στη μέγκενη του ΔΝΤ, καθώς ασκεί κριτική, τόσο στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή όσο και Γ. Παπανδρέου για την πολιτική που ακολούθησαν, ενώ εκφράζεται θετικά για την πρώτη τετραετία του Κ. Σημίτη, στον οποίο αναγνωρίζει ότι έκανε προσπάθεια να συνεχιστεί η δημοσιονομική πολιτική που ξεκίνησε επί των ημερών Μητσοτάκη, αλλά δυστυχώς, δεν συνέχισε μετά το 2000.
Ο Μητσοτάκης ασκεί σκληρή κριτική στις πολιτικές που εφήρμοσαν ο Κ. Καραμανλής την περίοδο 2004-2009 και ο Γ. Παπανδρέου μετά το 2009, θεωρώντας ότι με τις επιλογές τους συνέβαλαν ώστε να φθάσουμε σήμερα "στο χείλος του γκρεμού, αφού δεν ακολούθησαν τη δική του συνταγή νοικοκυρέματος και απελευθέρωσης της οικονομίας". Και βέβαια, θεωρεί δεδομένο ότι αν η δική του κυβέρνηση είχε αφεθεί να συνεχίσει το έργο της δεν θα είχαμε φθάσει σήμερα στα πρόθυρα της καταστροφής, ούτε θα είχαμε ανάγκη από την τρόικα και το ΔΝΤ.
Η αυτοκριτική σε πολιτικούς δεν είναι φαινόμενο που συναντά κανείς συχνά.
Ο Μητσοτάκης επιμελώς, ξεχνά ίσως, ότι αν δεν είχε χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να ρίξει τον Ανδρέα Παπανδρέου και να αναλάβει την εξουσία, τα πράγματα να έπαιρναν διαφορετική τροπή. Ή μήπως δε θυμάται ότι το κόμμα του καυτηρίαζε την πολιτική λιτότητας του Παπανδρέου και είχαν κατεβάσει κόσμο στο Σύνταγμα να διαδηλώσει με άδειες κατσαρόλες....Ότι η χώρα κυλίστηκε στη δυσωδία των σκανδάλων ανέκοψε τις όποιες προσπάθειες σταθεροποίησης της οικονομίας. Οτι εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου, που δικαιώθηκε πανηγυρικά λίγο αργότερα, είχαν συνασπιστεί (και τότε, όπως και πριν ενα χρόνο εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου) το λεγόμενο "μέτωπο των εκδοτών" (και όχι μόνο).
Επίσης, θα ήταν καλό να δούμε πως κρίνει το γεγονός ότι οι "μαθητευόμενοι μάγοι" του νεοφιλελευθερισμού της κυβέρνησης του, που κατάρτησαν δύο προγράμματα σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατι αυτά οποία απέτυχαν.
Από την άλλη, πως μπορεί να βάζει στην ίδια μοίρα την κυβέρνηση Καραμανλή με το ξέφρενο πάρτυ σπατάλης και τα πραγματικά σκάνδαλα, που υποστήριζε ότι έχει θωρακίσει την ελληνική οικονομία αλλά εκτόξευσε το χρέος σε μεγέθη που η κυβέρνηση Παπανδρέου με όλες τις προσπάθειες μεταρρύθμισης που έκανε δεν κατάφερε να το τιθασέψει, παλεύοντας σε αντίξοες συνθήκες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Οι αυτοβιογραφίες προσφέρουν υλικό στους ιστορικούς του μέλλοντος, υπό την προϋπόθεση ότι συμβάλουν στην διαλεύκανση άγνωστων πτυχών της ιστορίας, για τη σύνθεση των πολλών αντιφατικών έως και αντικρουόμενων απόψεων και όχι στην ανάδειξη του "εγώ" της προσωπικότητας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου