Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

3η Σεπτέμβρη…μία επέτειος πολλές προκλήσεις…


Το ΠΑΣΟΚ κλείνει πλέον τα 49 έτη, έχοντας περάσει δια πυρός και σιδήρου τα χρόνια της κρίσης. Η ίδρυση του, το μακρινό 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ήρθε να ταράξει τα νερά της πολιτικής ζωής, από την μια με τον συνειρμό της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843 – τότε που ο λαός απαίτησε Σύνταγμα από τον Όθωνα - και από την άλλη με την επαναστατική είσοδο του Παπανδρέου, ο οποίος δεν δέχθηκε την ανασύσταση της Ένωσης Κέντρου, αλλά εισέβαλε στην πολιτική σκηνή με το ανατρεπτικό σοσιαλιστικό του Κίνημα.  

Ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε τη διακήρυξη της ίδρυσης του Κινήματος, τις αρχές και τους στόχους του, που ουσιαστικά είχαν σφυρηλατηθεί κατά τη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα στις εξορίες, στις φυλακές, στις κινητοποιήσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Η 3η Σεπτέμβρη έφερε τη ρήξη με το προδικτατορικό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κατεστημένο και την απαρχή μιας πολιτικής αναγέννησης στη χώρα  από το λαϊκό κίνημα, Ήταν το ΠΑΣΟΚ που ανέδειξε στο δημόσιο βίο νέες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις από το φυτώριο των αγωνιστών ενάντια στη δικτατορία. Ενώ, το ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκε στον πολιτικό φορέα που  διέδωσε τις  σοσιαλιστικές ιδέες  και αρχές σε μαζική κλίμακα,. Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τις επιλογές του συνέπραξε στην συμμαχία των γενιών της εθνικής αντίστασης, του 114, της αντιδικτατορικής αντίστασης, του πολυτεχνείου και της μεταπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στην εξουσία το 1981 αγωνιζόμενο για: ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Στόχους που εκφράζαν μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Η άνοδος στην εξουσία σηματοδότησε κοσμογονικές αλλαγές στη χώρα και άλλαξε τον πολιτικό και τον κοινωνικό χάρτη της.

Με την παρόδο των ετών και την φθορά από την άσκηση της εξουσίας, πολλές Κασσάνδρες μίλησαν για το τέλος του Κινήματος, αλλά η αντοχή του, η ανάκαμψη, έστω και με αργούς ρυθμούς, αποδεικνύει το δεσμό, τις βαθιές ρίζες του στο λαό.

Ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου θεωρούσε  ότι "Η ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί πράγματι ένα κλασσικό πολιτικό κείμενο και καθοδηγεί τις σκέψεις και τις πράξεις μας σήμερα, όπως και θα τις καθοδηγεί και στα χρόνια που έρχονται. Περιέχει μεγάλες θέσεις γι' ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. ...... Την ακλόνητη τοποθέτησή μας για ειρήνη, ύφεση, περιορισμό των εξοπλισμών και απάλειψη των πυρηνικών όπλων από την ήπειρό μας. Την πίστη μας στη λαϊκή κυριαρχία που εκφράζεται και από ολόκληρη την προσπάθειά μας ν' αποκεντρώσουμε πόρους και αρμοδιότητες και να ζωντανέψουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία έτσι, μεταβάλλεται σ' ένα πλαίσιο λαϊκής δράσης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Τη σταθερή μας γραμμή για την κοινωνική απελευθέρωση, για τη χειραφέτηση των μη προνομιούχων. Για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, που, όπως τον βλέπουμε εμείς και όπως τον μετουσιώνουμε με την πάροδο του χρόνου σε συγκεκριμένη πραγματικότητα, πιστεύω ότι είναι πραγματικά, μια νέα προσφορά σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί στηριζόμαστε ταυτόχρονα στην ελευθερία, στον πλουραλισμό, στην αποκέντρωση, στη συμμετοχή, στην αυτοδιαχείριση".

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας μπορούσε άλλωστε να υποστηρίζει ότι :"Νομίζω πως μπορεί να είμαστε περήφανοι για την εξωτερική μας πολιτική. Δεν είναι τυχαίο, ότι επί των ημερών μας, η Ελλάδα ως έθνος και ως λαός, απέκτησε για πρώτη φορά ύστερα από πολλές-πολλές δεκαετίες, τη δική της ανεξάρτητη φωνή, αξιοπρέπεια και μεγάλο κύρος.

Είχαμε πράγματι υποσχεθεί μια άλλη πορεία για τα μεγάλα εθνικά μας θέματα. Χαράξαμε μια άλλη εξωτερική πολιτική, γνήσια πολυδιάστατη, ανεξάρτητη, πατριωτική, περήφανη. Προχωρήσαμε αταλάντευτα στην ολοκλήρωση του σχήματος της θέσης της χώρας μας μέσα στο διεθνές πλέγμα δυνάμεων, αλλά με βήματα μετρημένα και ρεαλιστικά.

Γιατί πραγματικά αν κανείς δεν μετρήσει κάθε βήμα και δεν το εντάξει σε μια στρατηγική που παίρνει υπόψη της τον συσχετισμό δυνάμεων, τότε δεν κάνει καμιά προσφορά. Αντίθετα υπονομεύει την πορεία της χώρας προς μια νέα Ελλάδα, προς τη μεγάλη Αλλαγή..."

Επίσης, ουσιαστικά με βάση τις αρχές του Κινήματος ο Παπανδρέου εγγυήθηκε ότι :"…….Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, έχουμε διακηρύξει πως δεν υπάρχουν δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί εργαζόμενοι. Δεν υπάρχουν δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί μη προνομιούχοι Έλληνες. Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι αλληλέγγυο με όλους τους άνθρωπος του μόχθου και της δημιουργίας. Δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική τους θέση και η κομματική τους προτίμηση. Μας ενώνει η κοινωνική προέλευση. Μας ενώνει το μακροπρόθεσμο συμφέρον τους και τούτο υπηρετούμε. Για τούτο ανοίγουμε διάπλατα τις καρδιές μας και τις πόρτες μας.

Δίνουμε το χέρι μας σε όλους τους μη προνομιούχους Έλληνες. Τα μόνιμα συμφέροντά τους εκφράζονται μονάχα από ένα Κίνημα, από το ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό βροντοφωνούμε όχι στη μισαλλοδοξία, όχι στο σπόρο της διάσπασης και του διχασμού. Καλούμε την ηγεσία της Ν.Δ. ν' αναμετρήσει τις ευθύνες της, να τιθασεύσει τις υστερικές εκρήξεις της. Να τερματίσει τους τυφλούς κι άγονους φανατισμούς. Να σταματήσει την κατολίσθησή της προς επικίνδυνες για τον τόπο ακροδεξιές τοποθετήσεις.

Το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι μήνυμα ενότητας και συμφιλίωσης. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ ούτε ήταν ούτε είναι πολιτική πυγμής και εκδίκησης. Αντίθετα είναι πολιτική αλληλεγγύης, αδελφοσύνης και ομοψυχίας. Αυτό που είπα την πρώτη στιγμή, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών του '81, το επαναλαμβάνω και τώρα γιατί είναι αληθινό: Η Κυβέρνηση είναι Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων....……….Το ΠΑΣΟΚ, μέσα από τη λαϊκή ετυμηγορία, έφερε στο Κοινοβούλιο το 1974 και το 1977 - και ολοκλήρωσε το 1981 - μια ειρηνική, δημοκρατική, ανεπανάληπτη τομή. Η ανανέωση του Κοινοβουλίου μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια κοινοβουλευτική επανάσταση. Μπορεί να παραλληλιστεί μόνο με το 1909. Έθεσε τέρμα στα τζάκια, στα κατασκευασμένα και προκατασκευασμένα ονόματα και στα παραδοσιακά συστήματα εκλογικής πελατείας.

Η κοινωνική σύνθεσή μας είναι γνήσια λαϊκή. Η πολιτική μας σύνθεση είναι αγωνιστική, μιας και διασταυρώνονται - για να το επαναλάβω - με αυθεντικούς εκφραστές τους, 3 γενιές. Η γενιά της Αντίστασης, η γενιά των ανένδοτων αγώνων, η γενιά του αγώνα ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών…..

……Είναι αλήθεια ότι παραλάβαμε την Κυβέρνηση της χώρας σε μια περίοδο μεγάλης δομικής οικονομικής κρίσης, σε παγκόσμια κλίμακα. Αλλά είμαι αισιόδοξος. Το αισθητήριο μου μου λέει ότι - άσχετα από τις δυσχέρειες που μπορεί ν' αντιμετωπίσουμε και θ' αντιμετωπίσουμε πολλές - ο λαός γνωρίζει ότι αυτό το Κίνημα είναι δικό του, πηγάζει από τον ίδιο και υπηρετεί τον ίδιο πιστά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα είμαστε Κυβέρνηση για πολλά - πολλά χρόνια".

Ολα αυτά δεν είναι απλά λόγια μιας πολιτικής προσωπικότητας που ανηκουν στο παρελθόν. Είναι επιταγές που ορίζουν το παρόν και εγγυώνται το μέλλον. Σήμερα οι στόχοι της 3η; Σεπτέμβρη επίκαιροι όσο ποτέ ενάντια στον διχασμό, τον ρατσισμό, τα ψευδεπίγραφα διλλήμματα για περισσότερη και ουσιαστική δημοκρατία, δικαιώματα,  δικαιοσύνη,  συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, ισότητα στις ευκαιρίες.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περι Αστικής Ανθεκτικότητας και άλλων δαιμόνων....

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την πανδημία, η διεθνής κοινότητα, η Ε.Ε στράφηκαν στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης των δομών της πολιτικής προστασίας και απαίτησης της πρόληψης των καταστροφών.  Η επιδημία Covid-19 δημιουργησε νέες προκλήσεις για την ανάπτυξη έξυπνων και βιώσιμων πόλεων. Έχει αποδειχθεί ότι δεν αρκεί πλέον να εστιάζουμε μόνο στην παροχή υπηρεσιών για ποιότητα ζωής ή για ένα καλύτερο οικοσύστημα. Πρέπει να προετοιμάσουμε τις πόλεις έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται, να συντηρούν και να διασφαλίζουν τις υπηρεσίες της πόλης και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ενόψει των επικείμενων κινδύνων. Μεγάλα ποσά  διανεμήθηκαν για σχεδια εκτάκτων αναγκών, καθώς και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων με "έξυπνες" ψηφιακά ενεργοποιημένες υπηρεσίες που συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα με συστήματα  προειδοποίησης και αντιμετώπισης κινδύνων (πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιάς, σεισμού κ.λπ.) εντός των ορίων του δήμου. Αυτο σημαίνει ...

Προκλήσεις στη σύγχρονη Αστική Διακυβέρνηση

Οι τοπικοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι έχουν να αντιμετωπίσουν ενα συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο για τη λειτουργία της αστικής διακυβέρνησης, Αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις καθώς οι πόλεις μεγαλώνουν και μεταμορφώνονται, αλλά και η κλιματική κρίση φέρνει νέες συνθήκες, που καθιστούν τη διαχείριση των πολιτικών, των υπηρεσιών, των υποδομών και των πόρων μιας πόλης όλο και πιο περίπλοκη. Τι είναι η Αστική Διακυβέρνηση; Η αστική διακυβέρνηση είναι το περίπλοκο σύστημα που διαχειρίζεται τις πόλεις. Περιλαμβάνει τα πάντα, από πολιτικές έως καθημερινές αποφάσεις που λαμβάνονται από  τις τοπικές αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη της. Αυτό το σύστημα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων, όπως ο καθορισμός κανόνων για τη χρήση γης, τη μεταφορά, τη στέγαση και την προστασία του περιβάλλοντος και την παροχή βασικών υπηρεσιών όπως η παροχή νερού, η υγειονομική περίθαλψη και η δημόσια ασφάλεια. Η αστική διακυβέρνηση ασχολείται επίσης με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της πόλης, που περιλαμβάνει πο...

Κύπρος: 50 χρονια μετά τον πραξικόπημα και τον Αττιλα

Στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η παράνομη τουρκική εισβολή έγινε σε δύο φάσεις. Κατά τη δεύτερη φάση, η Τουρκία πήρε την πόλη της Αμμοχώστου, υπό τον έλεγχό της και έκτοτε κατέχει παράνομα πάνω από το 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά συνέπεια του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 κατά του Προέδρου Μακαρίου και της νόμιμης Κυβέρνησης της Κύπρου. Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου  πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου και μερίδα στελεχών της ΕΟΚΑ Β΄, κατ' εντολή της Χούντας των Συνταγματαρχών του Δημήτρη Ιωαννίδη. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν σε σύγκρουση με το δικτατορικό καθεστώς στην Ελλάδα, ενώ αντιμετωπιζόταν με καχυποψία από τις ΗΠΑ. Τον αποκαλούσαν ο "Κάστρο της Μεσογείου", καθώς μιλούσε για την πολιτική των Αδεσμεύτων και χαρακτήριζε τους αντιπάλους του ως "ν...