Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Δημοκρατία στο ποτήρι του Νέστορα*

Ο πρόεδρος Ολάντ έχει εκλεγεί για να παίρνει αποφάσεις για τη Γαλλία, η καγκελάριος Μέρκελ για τη Γερμανία, ο Αλέξης Τσίπρας για την Ελλάδα. Δεν μπορεί κανείς εξ αυτών να λάβει αποφάσεις που αφορούν το μέλλον πολιτών σε άλλες χώρες. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Μιας δημοκρατίας που έχει πληγεί βαθιά από τη κρίση που ταλανίζει από το 2008 την Ευρώπη. Βέβαια, η κρίση έβγαλε στην επιφάνεια το πρόβλημα, αφού από χρόνια η πολιτική (και οι πολιτικοί) είχε παραδώσει τα ηνία του άρματος της εξουσίας στους ισχυρούς του χρήματος -τραπεζίτες -οίκους αξιολόγησης 

Η ελληνική κυβέρνηση χειρίζεται άριστα το θέμα της δημοκρατικής της νομιμοποίησης από το λαό, κατεβάζοντας τον στις πλατείες για να δηλώσει τη στήριξή του στις ενέργειές της. 
Άσχετα αν θεωρεί κανείς ότι στην ουσία παίζει με τις λέξεις μνημόνιο- συμφωνία, παράταση επέκταση κλπ, ο λαός κουρασμένος από την αναλγησία της κυβέρνησης Σαμαρά, τη στηρίζει.
Όμως, όπως η ελληνική κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση να διαπραγματευτεί μια άλλη πολιτική για τα μνημόνια, τα μέτρα, έτσι και οι εταίροι έχουν νομιμοποίηση αλλά και δέσμευση από τους δικούς τους λαούς να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους- ή σε κάθε περίπτωση- αυτά που θεωρούν συμφέροντά τους.
Κι εκεί υπάρχει η ρήξη. Η ρήξη που προέρχεται από τα διαφορετικά "συμφέροντα" κάθε λαού.
Λίγα χρόνια πριν ατυχήσαμε να υιοθετήσουμε ως Ευρωπαίοι πολίτες ένα Σύνταγμα για την Ευρώπη των λαών. Σήμερα είναι τρομαχτικά δύσκολο να διαχειριστούμε μια κρίση που στην ουσία δεν είναι οικονομική, αλλά πολιτική.

"Το μεγαλύτερο μέτρο της δημοκρατίας δεν είναι ο βαθμός ελευθερίας ούτε ο βαθμός ισότητας, αλλά μάλλον ο βαθμός συμμετοχής, υποστήριξε ο Γάλλος φιλόσοφος Alain de Benoist

Η Δημοκρατία που όλοι επικαλούνται, για να μη μένει πουκάμισο αδειανό, να μην λειτουργεί ως πρόσχημα για την εξόντωση της ελεύθερης βούλησης των λαών πρέπει να είναι άμεση.
Πρέπει να επιτραπούν δημοψηφίσματα κοινά σε όλες τις χώρες, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα της ενότητας του Ευρωπαίου πολίτη και να του δοθεί η δυνατότητα να αποφασίζει για καίρια ζητήματα.

Δημοψηφίσματα για να περάσει η εξουσία στους πολίτες.Βέβαια, για αυτό θα χρειαστεί χρόνος και πολιτική βούληση των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ σήμερα η ελληνική πλευρά δίνει τη μάχη της προκειμένου να εξασφαλίσει τα περιθώρια που θα επιτρέψουν την ανακούφιση του λαού και την ανάκαμψη. 

*Το ποτήρι του Νέστορα γράφει σε παλαιό αττικό αλφάβητο κυκλικά από τα δεξιά στα αριστερά. Η επιγραφή, σε συνεχή γραφή, λέγει τα εξής:
(από δεξιά στα αριστερά)
ΝΙΜΝΑΚΕΔΟΤΟΤΙΕΖΙΑΠΑΤΑΤΟΛΑΤΑΝΟΤΝΑΠΝΟΤΣΕΧΡΟΝΥΝΣΟΗ
(από αριστερά στα δεξιά) 
ΗΟΣ ΝΥΝ ΟΡΧΕΣΤΟΝ ΠΑΝΤΟΝ ΑΤΑΛΟΤΑΤΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟΤΟ ΔΕΚΑΝ ΜΙΝ

Απόδοση στα νέα ελληνικά: «όποιος από τους χορευτές χορεύει πιο χαριτωμένα από όλους, σ’ αυτόν θα απονεμηθεί το αγγείο». 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περι Αστικής Ανθεκτικότητας και άλλων δαιμόνων....

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την πανδημία, η διεθνής κοινότητα, η Ε.Ε στράφηκαν στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης των δομών της πολιτικής προστασίας και απαίτησης της πρόληψης των καταστροφών.  Η επιδημία Covid-19 δημιουργησε νέες προκλήσεις για την ανάπτυξη έξυπνων και βιώσιμων πόλεων. Έχει αποδειχθεί ότι δεν αρκεί πλέον να εστιάζουμε μόνο στην παροχή υπηρεσιών για ποιότητα ζωής ή για ένα καλύτερο οικοσύστημα. Πρέπει να προετοιμάσουμε τις πόλεις έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται, να συντηρούν και να διασφαλίζουν τις υπηρεσίες της πόλης και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ενόψει των επικείμενων κινδύνων. Μεγάλα ποσά  διανεμήθηκαν για σχεδια εκτάκτων αναγκών, καθώς και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων με "έξυπνες" ψηφιακά ενεργοποιημένες υπηρεσίες που συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα με συστήματα  προειδοποίησης και αντιμετώπισης κινδύνων (πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιάς, σεισμού κ.λπ.) εντός των ορίων του δήμου. Αυτο σημαίνει ...

Προκλήσεις στη σύγχρονη Αστική Διακυβέρνηση

Οι τοπικοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι έχουν να αντιμετωπίσουν ενα συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο για τη λειτουργία της αστικής διακυβέρνησης, Αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις καθώς οι πόλεις μεγαλώνουν και μεταμορφώνονται, αλλά και η κλιματική κρίση φέρνει νέες συνθήκες, που καθιστούν τη διαχείριση των πολιτικών, των υπηρεσιών, των υποδομών και των πόρων μιας πόλης όλο και πιο περίπλοκη. Τι είναι η Αστική Διακυβέρνηση; Η αστική διακυβέρνηση είναι το περίπλοκο σύστημα που διαχειρίζεται τις πόλεις. Περιλαμβάνει τα πάντα, από πολιτικές έως καθημερινές αποφάσεις που λαμβάνονται από  τις τοπικές αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη της. Αυτό το σύστημα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων, όπως ο καθορισμός κανόνων για τη χρήση γης, τη μεταφορά, τη στέγαση και την προστασία του περιβάλλοντος και την παροχή βασικών υπηρεσιών όπως η παροχή νερού, η υγειονομική περίθαλψη και η δημόσια ασφάλεια. Η αστική διακυβέρνηση ασχολείται επίσης με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της πόλης, που περιλαμβάνει πο...

Κύπρος: 50 χρονια μετά τον πραξικόπημα και τον Αττιλα

Στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η παράνομη τουρκική εισβολή έγινε σε δύο φάσεις. Κατά τη δεύτερη φάση, η Τουρκία πήρε την πόλη της Αμμοχώστου, υπό τον έλεγχό της και έκτοτε κατέχει παράνομα πάνω από το 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά συνέπεια του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 κατά του Προέδρου Μακαρίου και της νόμιμης Κυβέρνησης της Κύπρου. Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου  πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου και μερίδα στελεχών της ΕΟΚΑ Β΄, κατ' εντολή της Χούντας των Συνταγματαρχών του Δημήτρη Ιωαννίδη. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν σε σύγκρουση με το δικτατορικό καθεστώς στην Ελλάδα, ενώ αντιμετωπιζόταν με καχυποψία από τις ΗΠΑ. Τον αποκαλούσαν ο "Κάστρο της Μεσογείου", καθώς μιλούσε για την πολιτική των Αδεσμεύτων και χαρακτήριζε τους αντιπάλους του ως "ν...