Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, ο Γεώργιος Πέτσος και ο Δημήτρης Τσοβόλας.
Το Ειδικό Δικαστήριο που συνεδρίασε στο κτίριο του Αρείου Πάγου, αποτελείτο από 13 αρεοπαγίτες και προέδρους εφετών υπό την προεδρία του Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασίλη Κόκκινου.
Ως εισαγγελεις ανέλαβαν τρεις βουλευτές (Νίκος Κωνσταντόπουλος, Νίκος Κατσαρός και Κώστας Κωνσταντινίδης).
Για πρώτη φορά στην ιστορία μια τέτοια δίκη μεταδόθηκε απευθείας από την ΕΡΤ και όλοι οι Έλληνες παρακολούθησαν την διαδικασία.
Η πορεία της δίκης επιφύλασσε μια απροσδόκητη εξέλιξη, καθώς τον Απρίλιο του 1991 πέθανε, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας.
Κατά τη διάρκεια της δίκης οι μάρτυρες που κατέθεσαν κατά του Ανδρέα Παπανδρέου θεωρήθηκαν αναξιόπιστοι, καθώς περιέπεσαν σε αντιφάσεις και δεν προσκόμισαν κάποιο στοιχείο ικανό για την καταδίκη του.
Το πολιτικό κλίμα αρχίζει να αλλάζει.
Όσοι επένδυσαν στο "βρώμικο 89" έβλεπαν το έργο τους να πέφτει πια στο κενό.
Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου εκδόθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1992. Με ψήφους 7 προς 6, ο Ανδρέας Παπανδρέου κηρύχθηκε αθώος, ενώ στον Δημήτρη Τσοβόλα επεβλήθη ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και στον Γεώργιο Πέτσο φυλάκιση 10 μηνών και διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για μια απλή πολεοδομική παράβαση.
Η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο λειτούργησε υπέρ του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Ανδρέα Παπανδρέου για να επανέλθει θριαμβευτικά στην εξουσία τον Οκτώβριο του 1993.
Από την άλλη πλευρά, η Αριστερά δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει κέρδη από την κρίση στο ΠΑΣΟΚ, διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη (ΚΚΕ και ΣΥΝ).
Η δίκη είχε ως στόχο την πολιτική και ηθική εξόντωση του Ανδρέα Παπανδρέου και κατ επέκταση της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ. Οι εμπνευστές της απέτυχαν. Το ΠΑΣΟΚ κι ο Πρόεδρος του κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτή τη δοκιμασία και να επανέλθουν δυναμικά.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου